ориентири 27 ноем. 2017

БСП: Цената на автобусното билетче трябва да е справедлива

Article image
Поскъпването на билетчето за градския транспорт в Бургас с 30% да бъде минимализирано или временно отложено – за това настояват общинските съветници от БСП.

На специална пресконференция днес те заявиха, че няма да подкрепят искането на общинския превозвач „Бургасбус” за покачване на цената. Припомняме, че предложението ще бъде гласувано утре по време на редовното заседание на местния парламент. 

„Отчитаме покачването качеството на услугата, предоставена от „Бургасбус”. Отчитаме и необходимостта от подмяна на автопарка. Възниква обаче въпросът кой трябва да поеме тази по-голяма цена. Не считаме, че разходната част трябва да бъде поета изцяло от потребителите.”, коментира Евгений Мосинов.

Според него не е била използвана възможността да се намерят резерви в работата на предприятието. Той смята, че оправданието с цената на метана е несериозно.

„Горивата в момента имат статична стойност, с очакваните типични за сезоните спадове. Истината е, че общинското дружество търпи последиците от грешки, заложени още в Интегрирания градски транспорт. Търпи последиците от необмислени и неправилни управленски решения.”, допълни общинският съветник от БСП.

По думите на Евгений Мосинов „Бургасбус” изпълнява в момента две транспортни схеми – едната, изработена от консултантите на Интегрирания градски транспорт, която не отчита потребностите на бургазлии, и втора – която беше въведена допълнително, за да обслужват останалите без транспорт части на града. Във връзка с това общинското предприятие е трябвало да закупи и допълнително автобуси. 

 „Дружеството „Бургасбус” е наемател на Общината, която е собственик на автобусите. За да бъдат ползвани, предприятието трябва да ги наеме, като наемът е 2 млн. лв. Ние считаме, че този наем може да бъде намален и там именно е резервът.”, каза още Мосинов.

Общинският съветник е на мнение, че увеличението на билетчето, трябва да бъде въз основа дължината на маршрута, който даден автобус има.