икономика 12 ноем. 2017

Димитър Людиев: Прагът за плащане в брой до 5000 лева е проблем единствено за "сивия сектор"

Article image
Мнозинството в парламента прие въвеждането на ограничение от 5000 лв за разрешените плащания в брой. Дали това носи плюсове или минуси за предприемачите, това се опитахме да разберем от Димитър Людиев, собственик на хлебопекарни "Зия" и на хлебозавода "Джей Ел Пи". Извън сферата на бизнеса той е водач на групата общински съветници на ГЕРБ в общинския съвет в Бургас.

Като човек от управляващото мнозинството, но и като представител на бизнеса как  приемате въвеждането на прага на плащанията в брой до 5000 лв?

Това е нещо, което съществуваше и преди години. Имаше ангажимент на бизнеса да не се плащат в брой суми над 5000 лв. Най-големият ефект се измерваше с намаляването а сивата икономика. 

В момента заради новия начин на управление, заради по-строгия контрол в нашия бранш наблюдавам, че повечето фирми излязоха на светло. Въпреки това мисля, че отново ще има добър ефект от въвеждането на ограничението за плащанията в брой. 

Това са плюсовете, а минуси има ли?

Да, има и недостатък. Ограничават се плащанията, но според мен плюсовете от промяната са повече от минусите. Ползите ще бъдат по-големи от вредите.  Ефектът от ограничението ще бъде усетен може и от фирмите, които оперират на кешовия пазар и работят основно със средства в брой, но не е чак толкова сложно плащанията да минават през банка.

Но представители на бизнеса смятат, че плюсовете не са за фирмите, а за банките, които ще генерират сериозни приходи от такси. Така ли е?

Така е, но банките пък направиха големи отстъпки и сваляне на лихвените проценти по кредитите пред последните години. Таксите им за обслужване също са по-ниски. Допреди няколко години ние бяхме щастливи, ако вземем кредит с 10-12% лихви, а сега има кредити по 2-3% лихви.  Това е страхотен стимул за бизнеса. Не мисля, че бизнесът ще бъде ощетен от повечето разплащания по банков път. Особено фирмите, които са на светло и са прозрачни. За бизнеса, който се развива и търси начини да върви напред, прагът няма да е проблем.

автор: Красимир Калудов