икономика 09 ноем. 2017

Започва ли дългоочакваното възраждане на БДЖ?

Article image
Над 800 млн лв. ще бъдат инвестирани в обновяването на жп линията „Бургас-Пловдив“ . Около 500 млн лв от сумата са привлечени от европейски фондове, а останалите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Ремонтът започва през 2018 год и се планира да зъвърши през 2021 год.

Привличането на този сериозен ресурс стана възможно, след като правителството даде съгласието си управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ да подпише договор с Националната изпълнителна компания „Железопътна инфраструктура“

Рехабилитацията на отсечката ще направи възможно движението на влаковите композиции със скорост от немислимата до днес 160 км. в час. При това положение преминаването на разстоянието между Пловдив и Бургас ще се съкрати с 40 мин.

Успоредно с това ще работим и по обновяването на подвижния състав и това стана възможно едва сега– коментира за „Бургаски репортер“ членът на парламентарната комисия по транспорт и съобщения  Иван Вълков.

Бургаският депутат определи като изключително важно за БДЖ това, че предходният кабинет на премиера Борисов е успял да подпише нотификация, с която се дава възможност на държавата да инвестира 380 млн лв и в следващите пет години да бъдат закупени 41 нови електрически влака. Заемът ще бъде връщан за десет години на вноски от 35 млн лв годишно.

До момента това беше невъзможно, защото БДЖ имаше натрупани стари задължения и не можеше да получи европейско финансиране.