http://AutoDoc.BG
икономика 03 ноем. 2017

92 големи предприятия са закрили производствата си у нас

Article image
За последните осем години от България са "изчезнали" 92 големи, 887 средни и почти 2.5 хил. малки предприятия. 

Причината е натискът върху работодатели, административното определяне на заплащането и осигуряването на работещите. Това става ясно от публикация на Българската стопанска камара (БСК). 

Статистиката е част от кампанията "Стига вече", в която организацията оборва популистки идеи за развитието на икономиката. От коментара на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев става ясно, че числата са публикувани в отговор на исканията на синдикати 10% от счетоводната печалба да се разпределя ежемесечно за увеличения на заплатите на работещите.

Според данните на БСК от близо 320 хил. предприятия в страната над две трети са на счетоводна печалба. От тях с най-голям дял са финансови и застрахователни компании, фирми в преработващата промишленост и търговията. Данев посочва, че това са сектори на икономиката със средна заплата над 1300 лв. Идеята на председателя е, че ръстът от 10% се постига през последните години и без изземване и преразпределение. "Може би замисълът на синдикатите е това увеличение да бъде насочено основно към тяхната преобладаваща членска маса в губещите предприятия и обществения сектор", коментира Данев.

Според числата на БСК, за периода 2012 - 2016 г. приходите на фирмите са отчели увеличение с една пета, а разходите растат с 18.5%. С най-бързи темпове нараства печалбата в развлекателния сектор, здравеопазване, ИТ и административни дейности. Докато силното изменение в ИТ сектора не е изненада, в останалите сектори причината за ръста вероятно е ниската база.

Източник: Капитал