икономика 13 окт. 2017

Цигари без горене ще пазят здравето на пушачите

Article image
Цигарените концерни преминават към нов продукт, който отново ще бъде от тютюн, но няма отделя пепел и дим. 

От следващият месец Philip Morris ще предлага новите цигари и в България, съобщава capital.bg. Отговор на въпроса колко са вредни те, дава д-р Морис Смит, старши научен експерт на Philip Morris.

„Първите тестове на производителите до тук са, че отровите са поне 90% по-малко от класическите цигари. Клиничните изпитвания показват, че при елиминиране на горенето най-вредните вещества в кръвта на пушачите са като при тези, които вече не пушат", обобщи д-р Морис Смит по време на Четвъртата годишна конференция "Иновации и добри практики в здравния сектор", организирана от вестник "Капитал".

Тестовете са извършени в Япония, САЩ и Великобритания сред доброволци, които пушат. В рамките на 90 дни една част от тях продължават да пушат обикновени цигари, друга част не пушат, а третата група преминава на новия продукт на Philip Morris с тютюн, но без горене. 

Резултатите от кръвните тестове показват най-високи стойности на вещества, като въглероден оксид, бензен, акролеин и бутадиен, които се откриват в кръвта на онези, които ползват стандартни цигари. При двете групи участници – тези, които не пушат по време на изследването, и тези, които са минали на новото бездимно тютюнево изделие, резултатите от кръвните тестове показват почти еднакви стойности на изследваните вещества.

В основата на всичко стои премахване на горенето, при което се отделят повече от 6000 вредни вещества, причиняващи рак на белия дроб, емфизем и болести на сърцето. С елиминиране на горенето, нивата на тези вещества намаляват значително.