икономика 07 окт. 2017

Дияна Йорданова: Финансовите показатели на страната са вече по-добри от предкризисните времена преди 2007 год.

Article image
Бургаският народен представител Дияна Йорданова е зам. председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Заради прякото си участие в изготвянето на бюджетните рамки на страната през годините тя си е спечелила статут на водещ финансов експерт. Потърсихме я, за да коментира готовността на България да влезе в Еврозоната.

Имаме ли основание да демонстрираме самочувствие и желание да станем част от чакалнята на Еврозоната?

Да, защото по икономически и по финансови показатели ние сме изпълнили всички изисквания, които са необходими, за да бъдем дори равноправен член на еврозоната. Ние имаме дефицит към нула. Целта на бюджетите за 2018 и 2019 год, въобще за управлението на кабинета Борисов, е да бъдат балансирани. Това е от една страна. От друга страна нивото на външната задлъжнялост е доста по-ниска от 60%, каквото е изискванията според критериите от Маастрихт. Ние сме на ниво по-малко от 30%. Вътрешният ни продукт само за последните години е нараснал два пъти. 

За 2018 год. БВП се очаква да е от порядъка на 120 млрд лева. Не на последно място българският лев в условията на валутен борд е „вързан“ към еврото. Той и без това е в съотношение 1:2. Всички условия са налице и е въпрос на чисто политическо решение кога ще се случи това.

А ще бъде ли изпитание и голяма отговорност за държавата ни едно такова влизане в Еврозоната?

Държавата ни е готова. Чисто във финансов план е готова не от вчера. Показва устойчивост. За 2017 год. имаме ръст от 3.9 -4%, а това е изключително добро постижение. Минаваме предкризисните времена от 2007 и 2008 год. Ако така продължаваме, считам че…а това е мнение и на водещи експерти от МВФ и Световната банка,имаме всички предпоставки за доста по-възходящо развитие на икономиката на България.

Значи не е рисковано влизането ни в чакалнята на Еврозоната?

Даже би спомогнало още повече за свободното движение на капитали и хора

автор: Красимир Калудов