http://AutoDoc.BG
икономика 29 сеп. 2017

Авиокомапния WizzAir търси пилоти и от България

Article image
Нискотарифната авиокомпания WizzAir започва най-голямата в историята си кампания за набиране на персонал - пилоти и кабинен състав. 

Планирано е в следващата година да бъдат разкрити над 1300 нови работни места в региона, като България също попада в страните, където ще се провежда подбор на кадри, пише capital.bg

Успоредно с разрастването на работната сила ще се удвои и флотът от самолети, като до 2024 г. те трябва да достигнат над 160 машини. Само през 2018 г. компанията ще закупи 21 нови самолета Airbus A320 и Airbus A321.

До края на следващата година ще се проведат 400 конкурса за подбор на персонал, като сесиите ще са в повече от 25 държави в Европа и извън нея. Първата сесия в България ще бъде на 26 октомври в столичния хотел Best Western Expo. На нея заинтересованите ще имат възможност да се срещнат със служители на компанията, да се запознаят по-подробно с нея и кариерните възможности в авиацията и да получат съвети как да станат част от пилотния и кабинния екипаж.

В региона през октомври компанията ще проведе и 4 сесии в Румъния, над 10 в Унгария, а също и в Гърция и Австрия. 

До края на 2018 г. се очаква екипът на Wizz да нарасне до 4500 души.

Кампанията на унгарския превозвач идва в момент, в който най-големият нискотарифен презозвач в Европа - Ryanair, e застигнат от криза с прекомерна натовареност на пилотите през летния период, което води до закъснения и до сериозен ръст на напускащите пилоти през годината. За да се справи с този проблем, компанията обяви безпрецедентни мерки - отмяна на почти 20 хил. полета до март 2018 г.