http://AutoDoc.BG
икономика 28 сеп. 2017

Почти 6000 фирми в Бургаско не са подали данъчни декларации

Article image
5998 фирми и 1664 физически лица от област Бургас не са подали годишни декларации или са посочили неверни данни във формулярите. 

Това показват проверките на Териториалната дирекция на НАП – Бургас през 2016 г.

За тези пропуски са съставени актове за административно нарушение.

До момента над 500 граждани и фирми от Бургас и региона са се възползвали от възможността сами да коригират годишните си декларации, като са подали нови, уточниха от териториалната структура на приходното ведомство в морския град. 

От НАП напомнят още, че за неподадена декларация от физическите лица глобата е до 500 лева. При декларирането на неверни данни, ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане,  глобата е  до 1000 лева.

За фирмите, които не са подали годишни декларации за дължимия корпоративен данък, санкцията е от 500 до 3000 лева за юридическото лице, а за управителя на фирмата от 200 до 1000 лева.

От НАП напомнят още, че до края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г. В началото на октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени проверки и ревизии.