http://AutoDoc.BG
ориентири 26 сеп. 2017

Общината продава Медицински център III, парите отиват за Факултета по медицина

Article image
След дълги дебати Общинският съвет в Бургас реши да продаде Медицински център III, намиращ се в к-с „Меден рудник”, на „Булфарма” ООД, със седалище град Пещера.

Първоначалната цена, която инвеститорът предложи беше в размер на 3 103 414 лв. без ДДС. Общинските съветници обаче решиха тази сума да бъде завишена с 300 000 лв. 

Искането на Константин Бачийски от СЕК-НФСБ крайната цена да бъде над 4 614 000 лв. беше отхвърлено с 11 гласа „за”, 12 „против” и 23 „въздържал се”. Не беше прието и предложението му продажбата да стане след тръжна процедура.

Местният парламент обаче прие становището на Евгений Мосинов от БСП, според който средствата от продажбата на обекта трябва да се използват за изграждането на Медицинския факултет в града. Освен това разноските по сделката ще бъдат за сметка на купувача. Предложените от купувача неустойки ще станат част от договора.

 „Медицинският център няма да бъде закрит, той ще бъде пререгистриран в ДКЦ II. Там ще се запази и звеното по спортната медицина, което е единственото нормално функциониращо звено в Медицински център III в момента.”, коментира зам.-кметът по здравеопазването д-р Лорис Мануелян.

По думите му, за да продължи да съществува здравното заведение в този му вид, Общината трябва да заделя за издръжката му около 4 млн. лв., които тя не може да си позволи.

Купувачът се задължава да сключи трудови договори с лица, работещи при продавача, при минимум същите условия на заплащане и при тяхно желание да бъдат назначени.