политика 26 юли 2017 2017-07-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGRDIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9b1519d39a31f0fc6dbb71e2d4ebcf7b11d9571a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28463.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Замърсителите на въздуха в Бургас, които минават винаги между капките

Кой замърсява въздуха в Бургас? По традиция в отговора на този въпрос винаги присъстват „обичайните заподозрени“ или иначе казано няколкото незнайно как оцелели представители на българската индустрия в града.

Върху тях се стоварва онзи гибелен гняв на бургазлията, проверките на министерства и агенции, глобите, санкциите и общественото недоволство. В немалко от случаите обвиненията и присъдите, които бургазлии им поставят,  имат основание, само че …

Само че за момент си представете хипотетичната ситуация, в която фирмите вечни виновници хлопват кепенците и освобождават Бургас от присъствието си.

Тогава хората ще се обичат като братя и ще се радват на труда си хората, еколози и широките народни маси ще вдишват с пълни гърди чистия бургаски въздух, няколко изтъкнати лекари пулмолози ще останат безработни, защото заради чистия въздух няма да имат пациенти. Вярвате ли, че ще е така?  

Аз защото не само, че не вярвам, но съм сигурен, че проблемите ще останат.

Фирмите, които са дамгосани с името „замърсители на въздуха над Бургас“ са принудени от закона, държавата и общината да правят подобрения, плащат глоби и си носят кръста.

А останалите, които винаги минават между капките? Кои са останалите ли?

Предлагам на вашето внимание един възможен списък с източници на замърсяване. На първо място,  за да успокоя почитаемото гражданство и селячество в Бургас, ще поставя „обичайните заподозрени“, демек виновните фирми, които и да смятате, че са те.

После …после какво да добавя според вас?

Чувам как някои нахъсано слагат в списъка с грешниците и обществения транспорт??? Моля??? Забравихте ли, че общинският превозвач в Бургас си подмени целия автопарк. Автобусите на този превозвач няма как да замърсяват въздуха.

Кой да сложим тогава в списъка на замърсителите?

Ами, вас мили хора, скъпи съграждани. Всички вие, които карате древни таралясници без катализатори и с прогнили ауспуси, всички собственици на петнайсетгодишни дизелови динозаври „нов внос“ от моргите на Европа.

Също и  вие…да, точно вие, които се отоплявате с въглища и с дърва през зимата. Да, знаете само колко сте много и колко сте вредни. Имате ли представа, как унищожавате въздуха над Бургас със своите комини?

И ако фирмите все в някакъв момент са принудени да въведат нови технологии и да се съобразят с изискванията на община и държава, вие какво правите?

Ще спрете да карате грохналите си возила? Ще спрете да горите въглища и дърва в кюмбетата си? Да, бе да.

Да ви кажа ли какво ще направите.

Вие ще осигурите хранителната среда на групичка хитри псевдоеколози и нагли медии, за да рекетират от ваше име общини и бизнеси.

И когато кихате и кашляте, когато търсите лечение за белодробните си заболявания или алергии, не е зле да се позамислите дали и вие не сте част от проблема.

Но бъдете спокойни. Вас никой с пръст няма да ви пипне и вие ще продължите да бълвате облаци от дим от ауспусите на колети си и от комините на жилищата си. 

P.S Категорично подкрепям санкциите срещу онези компании, които доказано замърсяват въздуха, но смятам, че е дошло времето за мерки и срещу всеки отделен гражданин, който е източник на замърсяване.

Между другото струваше ми немалко , но преди доста години газифицирах моето жилище,така че от моя комин не излиза нещо, което би могло да бъде определено като вредна емисия.

И последно…държавата раздава дърва на бедните, за да се отопляват, те горят тези дърва, замърсяват въздуха над своите населени места, а държавата се бори против замърсяването на въздуха…Омагьосан кръг, а? Но това определени обществено отговорни кръгове никога няма да го кажат, защото в тази работа пари за тях няма.

Автор: Красимир Калудов, 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...