икономика 18 юни 2017

Българският туризъм се готви за нов скок

Article image
Общият брой планирани полети на летища Варна и Бургас за периода юни-септември 2017 г. вече надхвърля с 8% броя на изпълнените полети през същия интервал на 2016 г – съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на сезона Лято 2017 в Слънчев бряг.

Според прогнозите се очаква силно присъствие на туристи от Германия, Полша, Великобритания, Украйна, Чехия, Франция, скандинавските страни, Русия.

Усилията на министъра и нейният екип за подготовката на сезона са насочени към това годината да завърши с приблизителен ръст от 7 до 10% спрямо рекордната 2016.

Николина Ангелкова отново постави на първо място качеството на услугите и сигурността на туристите като основа на добрата конкурентноспособност.

Очакванията са да бъде намерено трайно решение на проблема с кадрите след приемането на  Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция. Вече е стартирал процесът на наемането на работници от трети страни, но според министърът на туризма най-важна е съвместната работа с министерството на образованието, за да се създаде пряка връзка между обучението и нуждите на бизнеса. 

Мобилните екипи на министерството ще извършват проверки през целия сезон. В състава на проверяващите са включени и здравни експерти, специалисти по качеството на храните, представители на НАП, КЗП и др. 

Продължава да работи горещият телефон на министерството за сигнали за нередности, те ще могат да се изпращат и на специален имейл, като координатите им са публикувани на институционалния сайт.