политика 17 юни 2017

Дияна Йорданова: Въвеждането на нов праг на разплащане в брой ще изсветли сивата икономика

Article image
Дияна Йорданова е бургаски народен представител от ГЕРБ и зам. председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В разгара на обсъжданията за въвеждане на много по-нисък разрешен праг на плащанията в брой я потърсихме да коментира очакваните промени. Ето и нейният коментар за читателите на „Бургаски репортер“

Да очакваме ли от 1 август първите ограничения на разрешения праг на сумите, които се разплащат в брой?

В момента всичко е на ниво проект на Министерски съвет, разгледан на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Идеята е поетапно сваляне на прага, над който плащанията могат да се извършват единствено по банков път. Министерството на финансите е представило график, според който до 2019 год. плащанията в брой ще могат да бъдат до 1000 лв.

Защо е това намаление на допустимия праг? Каква е целта?

Целта е единствено и само да се намали сивата икономика. Да се изсветли бизнесът и нелоялните търговски практики.

Тази промяна е желание на банките или на бизнеса?

Това е желание на Министерството на финансите и на правителството, защото нашата борба със сивата икономика не е от вчера. Всички действия са ясни. За първи път съвсем скоро станаха ясни анализи на КРИБ , на бизнес организации, на работодатели, че имаме дял на сивата икономика под 30% в България. Това е значително постижение на фона на доскорошните 47%.

Ако тези промени влязат в сила, прогнозирате ли, че тогава ще се появи на светло по-голям паричен оборот и ресурс в страната?

Да, определено. Това е една косвена цел. Личното ми мнение е, че толкова рестриктивно намаление за две години е малко драстично. Тепърва предстоят дебати в пленарна зала, тепърва предстои разглеждане на проекта на второ четене. Като цяло мога да кажа, че при гласуването в бюджетната комисия и от коментарите на депутати, става ясно, че негативно мнение имат колеги от целия политически спектър с изключение на представителите на ГЕРБ, които подкрепяме мерките на правителството.

Този дебат наистина тепърва предстои.

автор: Красимир Калудов