икономика 31 май 2017 2017-05-31 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbmxBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2cf880ee9db109becea3a2cb8351d58d911e2847/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27876.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Николай Банков: Подкрепяме „зелените“ идеи на децата от Бургас

Николай Банков е изпълнителен директор на дървопреработвателната компания „Кроношпан България“.  Заедно със своите колеги обявиха преди около месец старта на третото издание на конкурса „Мисли зелено“  и поканиха за участие в него всички начални и основни училища от Бургас. Малко преди Международния ден на детето г-н Банков беше щастлив да приеме и награди представителите на четири училища, чиито проекти бяха определени като най-впечатляващи. Трите „зелени“ идеи получиха по 5000 лв, а един от проектите получи 2000 лв поощрителна премия. Ето и коментарът на Николай Банков за идеята, смисъла и посланията на конкурса.

Успяха ли децата от бургаските училища да ви впечатлят със своите „зелени“ идеи?

Изключително ме зарадва фактът, че зад всеки проект стояха идеите на много деца. В началото бяхме скептични за това дали директорите и учителите ще успеят да предизвикат интереса на децата и да ги въвлекат за участие в конкурса, но след като самите екипи представиха проектите ,съм изключително обнадежден, че интересът е огромен. Децата участват активно. Надявам се да видим развитие в тях и в бъдеще.

За хора като вас се очаква да знаят всичко, свързано с екологията. Може ли тогава децата да ви изненадат с нещо и почерпите идеи от техните проекти?

В интерес на истината децата имат много креативен и интерес подход. Те черпят информация по много различни канали. Днес информацията е достъпна отвсякъде. Много съм радостен, че предложенията на децата ни изненадаха. Смятам, че някои от тях са иновативни. Например, идеята за компостирането и изграждането на класна стая, осветявана от слънчева енергия. Със сигурност сме готови и в бъдеще да подкрепяме подобни идеи и да работим заедно с децата по реализиране на тези идеи.

Приемате ли парите от наградния фонд като една сполучлива инвестиция в „зелени“ идеи?

Наградният фонд беше набран от продажбите на едни наш продукт, чието производство щади природата. Плочите от ориентиране дървесни частици, OSB плоскости, които се произвеждат по много интересна технология и спомагат за устойчивото развитие на дървесината и горите. По този начин се стремим да подпомогнем развитието на такива проекти и в бъдеще.

Какво бихте пожелал на малките иноватори от Бургас?

Да имат едно страхотно лято, да му се насладят и наесен да бъдат с нови сили. Тогава очакваме да видим проектите реализирани и да можем да ги представим по най-добър начин. Впоследствие ще продължим тази инициатива. „Мисли зелено“ е за трета година и ще я провеждаме всяка година под различни форми и различен фокус. Основната идея „Мисли зелено“ обаче остава.

 автор: Красимир Калудов

На снимката г-н Банков връчва поощрителна награда на децата на ОУ "Георги Бенковски", които искат да създадат в своето училище станция за компостиране на отпадъци
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...