политика 19 май 2017

Ще останат ли заведенията по плаж Бургас - Север?

Article image
Постройките, които се намират на територията на Северния плаж в Бургас, към този момент са незаконни. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в черноморския град.

„По закон към собствениците се отправя покана за доброволно премахване в 7-дневен срок. В случая с плаж Бургас – Север, дори да се подаде такава в понеделник (бел. а. – 22 май), до изтичането на този срок ще се проведе търга. Едва след това ще следва да се премахнат обектите, ако няма избран наемател за ивицата.”, обясни министърът на туризма. 

Припомняме, че заради обжалвания на процедурата ивицата все още няма стопанин. А търгът за отдаване под наем на плаж Бургас – Север ще се проведе на 29 май.

„Аз ще го предвидя с предварително изпълнение, така че да минимизираме риска от нови непрестанни обжалвания. Предварителното изпълнение ми дава основание – поради това, че сме буквално в сезона – да се сключи договор, така че да се осигурят и необходимия брой спасители.”, заяви Ангелкова.

Тя уточни, че когато плажът е обявен за неохраняем, спасителите трябва да се осигурят от областния управител. Конкретно за плаж Бургас – Север са нужни 17 спасителни поста, а губернаторът има възможност да осигури едва 5 на брой, и то от 1 юли, а не от 1 юни, когато е официалното откриване на летния сезон. 

Министерството на туризма е изпратило писмо до кмета на Бургас Димитър Николов за почистване на плажа. 

„Целта е докато бъде избран наемател, плажът да е чист, тъй като 50% от концесионната такса отива в бюджета на Общината именно за такива дейности по неохраняемите плажове.", каза още министър Ангелкова.

По думите й в края на месец март неохраняемите плажове у нас са били 103. В монета текат процедури за част от тях. Очаква се в края на месец май да бъде изготвен нов списък.