икономика 02 май 2017 2017-05-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjArIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--50a9f9a5087fa0c7288e4b70c369522f720277cf/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27596.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За европейската катастрофа на принципа "Свобода, равенство, братство"

Днес ще ви срещнем отново с икономиста Тодор Георгиев, с който ще си поговорим седмица преди президентските избори във Франция за бъдещето на Обединена Европа. Ето каква е причината според него за икономическата и политическата турболентност в повечето европейски държави.

Да приемем ли като изненада, че дори и про европейски ориентираният кандидат за президент Макрон заговори открито, че е възможен ФРЕКЗИТ, т.е излизане на Франция от ЕС, ако съюзът не се реформира?
 
Първо за Макрон. Това е проект. Също както Бойко Борисов беше проект.  Дръпна много за една година, с много пари зад себе си и с много добър PR. Той е проект, а не self made man, самосъздал се от нищото и пробил до върха без никаква подкрепа....

Но нали Макрон все пак е бил министър на финансите, вярно без да е партиен член, но все пак е бил във властта?

А защо тогава Симеон Дянков не направи партия и да стане премиер? Защото не може. Няма нито един министър на финансите, който да е популярен и обичан в собствената си страна, защото той от тази позиция прави бюджетни ограничения, които накърняват нечии интереси.

Как тогава Макрон успя да привлече симпатиите на толкова много французи с миналото си на строг финансов министър?

Няма как. Това е проект. Добре балансиран проект. Може би виждаме нещо като онова, което се опита да направи у нас Христо Иванов, но при него не сработи. И Макрон казва „ няма  десни , няма леви, а съм центрист“.  Същите послания излъчи в България и Христо Иванов, но не се получи, макар че като погледнем към резултатите му, той събра 3.5%, което не е малко. Това означава, че един такъв проект работи. У нас не стигна финансирането ли, времето ли, не можаха да стигнат с посланията си до всеки...

А във Франция на хората им писна от безгръбначността на Оланд, макар че французите по традиция за леви. Тяхното „Свобода, равенство, братство“ е ляв лозунг, това не е десен лозунг. Те нямат типично дясно или консервативно простраство като в Англия.  Лявото в момента е заето от хората на Марин Льо Пен...

...но нали политолозите  определят Националния фронт като крайна десница?

Да, но са там.  А Макрон нямаше полезен ход. Вкараха го в една игра, в която PR екипът му усети, че има отлив на гласове. Неслучайно Макрон присъстваше на помен на един мароканец,убит от националисти преди 20 години. Присъствието му на този помен е вероятно направено под давлението на „розовата гвардия“.

Тази „гвардия“ иска непрекъснато да се отдава почит на малцинствата.  Само че Макрон все пак трябва да докаже ,че поставя интересите на французите пред тези на мароканците. Затова изведнъж заговори, че може Франция да излезе от ЕС или да правят ФРЕКЗИТ. Със сигурност с това си върна част от своите избиратели и привлече част от избирателите на Марин Льо Пен. Има хора, които не поддържат непременно Льо Пен, а смятат, че ако няма втвърдяване на френската политика, това ще бъде пагубно за Франция. 

Все пак Франция е много голям и сериозен играч в Европа. Мислите ли, че с тези послания на Макрон „Или реформираме ЕС или излизаме от ЕС“ , нещата вървят към  още по-пълно обединение  в нещо като Съединени европейски щати?

Ами, Европа се разпада. Ако няма обединение под някаква егида, нека дори да не е непременно Съединени европейски щати, то ЕС ще се разпадне.

В Холандия, в Австрия, може би и във Франция печелят „проевропейски“ партии, а не евроскептици. Дали нещата не вървят тогава към това пълно обединение с общо правителство, обща армия, обща валута, обща политика...

Няма много голям избор за Европа. Или го прави по някакъв начин или ...вижте реално. След всички глупости на европейските лидери през последните години, от типа на Willkommen на Меркел, с което тя каза „добре дошли“ на всякакви ..., нямат друг избор. Европа се разпада. След като и вторият голям играч Франция размаха пръст на ЕС, значи всичко е ясно.

А изборите в Германия какви сигнали ще изпратят? Странно или не канцлерът Меркел води в проучванията.

В Германия винаги хората имат една гънка в мозъка по отношение на политиката и на тази гънка пише „Управляващият има право“.  Меркел управлява и води в проучванията. Германците в това отношение са абсолютно предсказуеми. Който е на власт, той остава на власт. Хитлер 12 години беше начело и ако не беше Втората световна война, още щеше да управлява, стига да беше жив. Така е при тях. Няма съпротива. Хората са дисциплинирани. Те знаят, че управникът управлява, а хората работят и си го избират. Вариант е Маркел сама да се оттегли, но това няма как да стане. Все пак е ИЗТОЧНОгерманка, живяла в сферата на влияние на СССР. В тази сфера по траадиция с кръв взимат властта, с кръв я дават. 

Съединени европейски щати...ще ги има ли?

Първо европейските държави трябва „да целунат задниците“ на американския и на руския президент.

За да разрешат това да се случи?

Да, за да го разрешат.

А как ще позволят американският и руският президент появата на супер държава, която ще им е конкурент във всичко?

Руснаците и американците рабират политиката в истинския смисъл, основан на едни стар библейски принцип. Бъдете невинни като гълибите и коварни като змиите. Това означава, че ще има дълго разтакаване и накрая европейците ще бъдат „изпържени“. Честно казано не виждам полезен ход за Европа. Да, ЕС няма да се разпадне, но трусовете в много европейски държави ще продължават.

А тези трусове политически ли са или икономически, вътрешни или повлияни отвън?

Вътрешни са и са иономически.  Хората изпитват притеснения за работата си. Нахлуват в страните им милиони емигранти и наистина заемат работни места. Това не е нова политика. В началото на 90-те години турските емигранти имаха предимство пред  германските кандидати за работа. Сега се повтаря всичко. Прекалено либералният модел, наложен от „розовата гвардия“, която претендира за спазване на правата на малцинствата, а не за правата на исконните граждани на една страна, това води до сегашното положение. Кой е най-големият враг в момента в Европа?  Белият, хетеросексуален мъж. Ние сме враговете. Ако си обратен, ако си обратен негър или обратен арабин, получаваш работа с предимство. Ако си бял, хетеросексуален мъж имаш огромен шанс да останеш безработен. Това е големият проблем на европейците.  

Затова печелят толкова много националистите. Основното им послание е работа за французите или абота за америщкнците. Тези политици са напипали страховете на хората и се възползват от това. Докато белите, нормални хора са врагове на политическата система, така ще са нещата.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...