здраве 13 апр. 2017 2017-04-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEkrIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--353188cbeb1dd9eac8b46fe0ad947db3e41414a4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27419.jpg

Burgas Reporter Ltd.

ГЕРБ и Обединените патриоти обявиха своята управленска програма

ГЕРБ и Обединените патриоти поставиха край на преговорите си по уточняване на приоритетите в общата им управленска програма. Както беше анонсирано, програмата беше обявена на Велики Четвъртък.
Документът обхваща 17 глави.
По отношение на външната политика една от главните цели на бъдещото правителство е присъединяването на България към шенгенското пространство. Набелязани са мерки и по българското председателство на ЕС през 2018 год. Програмата предвижда още по- сериозно отношение по темата за бежанците и мигрантите.
За следващите четири години като част от регионалната политика се планира да се въведе електронна винетка и тол такси за автомобилите по магистралите, както и да бъде завършен  магистралният пръстен в страната. Правителството се ангажира да работи и за преодоляване на дисбаланса в развитието на отделните региони
От глава "Социална политика" става ясно, че бъдещите управници отново потвърждават намерението си да повишат в своя мандат с поредица от стъпки минимлната работна заплата до 650 лв, а средната работна заплата до 1500 лв
В сферата на обществения ред и сигурност коалиционният кабинет има намерение да прокара нов закон за доброволчеството и закон за частната охранителна дейност, както и да преразпредели наличния кадрови ресурс на полицията, за да обхване по-добре населените места.
От главата "Финанси" прави впечатление, че валутният борд е определен като безалтернативен.
В сектор отбрана правителството заявява, че до края на своя мандат ще осигури 2% от целия бюджет като финансиране за българската армия.
Обмисля се и сериозна подкрепа за военно-промишления комплекс, както и за въвеждане на военно обучение в училищата.
Борбата с корупцията и съдебната реформа се обвързва с приемане на нов антикорупционен закон, нов Наказателен кодекс и изпълнение на Седемнадесетте  препоръки на десетгодишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка до края на 2018 год.
Важно за образователната система е намерението на правителството да промени практиката с делегираните бюджети и да удвои учителските заплати до края на мандата.
От обявената програма става ясно, че ще бъде поставено начало на поетапното демонополизиране на здравната каса и на създаването на интегрирана информационна система, която да свързва Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП и доставчиците на медицински и здравни услуги, т.е болници, клиники и аптеки.
В сферата на културата амбициите на кабинета е да подобри материалната база в училищата ,театрите, музеите ,читалищата и да бъде осигурена сериозна финасова подкрепа не само за тях, но и за българското кино.
В главата "Икономика" прави впечатление амбицията на коалицията да намали административната тежест като въведе принципа на "мълчаливото съгласие" и да развива икономическите зони.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...