икономика 30 март 2017 2017-03-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnM5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1d227f55d13e97cd2b8021a2dfa70d5f2de28a85/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_27291.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Световното автомобилостроене има Илън Мъск , а българското баба Илийца...

Представяме ви поредния коментар и анализ на доктора на икономическите науки Тодор Георгиев, този път посветен на поуките от фалита на българския производител на автомобили „Литекс Моторс”.

Какво тълкувание да направим на новината, че български производител на автомобили се оттегля от пазара или по-точно фалира?

Това е пример за бизнес по български...

Защо по български? Те захочнаха оптимистично, с мащабна стратегия за развитие и планирани сериозни продажби на автомобилите „Great Wall”. Защо според вас предадоха богу дух?

Те наистина тръгнаха много добре, но през последните две години имаха понижение на продажбите. Самите автомобили са добри и са съпоставими с повечето европейски марки в среден и нисък клас. Евтини и на достъпни цени. Бяха сглобявани в България, което е добре, защото можеха да имат пазар и в други страни. Имаха всички предпоставки да направят успешен бизнес. Разбира се не знам в детайли отношенията между доставчика на модулите и този, които ги сглобява у нас. Предполагам са нормални търговски договорености.

Оттам нататък ме учудват две неща. Първото защо КТБ поиска някакъв дълг, който не може да бъде платен веднага. Четох ,че 57 млн. са били искани. Да кажем, че банката има право. Да, тя има право ,но...биn отправил една препоръка към бъдещите депутати. Ние останахме последната страна в света, която няма ясен закон за фалитите. У нас този закон облагодетелства единствено съдия изпълнителите, никой друг. Нито банките, нито предприемача. Веднага ще дам пример с единствената наистина демократична страна САЩ. Техният търговски закон, законът за фалитите е ясен. Там има два члена. Член седми и член единадесети. Член 7 постановява, че всичко подлежи на незабавна продажба. Да, разбира се това става след преценка на вещи лица, който доказват, че наистина няма друг начин и започва разпродажба на активите. Член 11 обаче постановява ,че търговецът продължава да си върши дейността под наблюдение на кредиторите, т.е назначават му синдик. Търговецът продължава да работи, но може да тегли кредити и погасява старите задължения. Така работи цялото корабоплаване, чиите външни кредити достигнаха 920 млрд евро. Връщат, но им остават средства.  Така че ако го имаше това нещо , собственикът на автомобилостроителната компания щеше да продължи да работи. 

Второто е дали търговецът е искал да продължава да работи, защото може да иска да спре. Може да е държал пари за доставките и вместо да даде 15 млн евро, да обяви несъстоятелност. Това е една хипотеза.

Имате ли отговор на това защо идеята за българско автомобилостроене всеки път достига до тъжен край? 

Не е само автомобилостроенето. При нас не се случва почти нищо. Мога да дам пример, свързан с лични наблюдения. Познавам консултантите на Цветан Василев, фирма с чуждестранно участие.  Те управляваха неговите инвестиции. Значи, става въпрос за покупката на два много добри стъкларски завода. Единият е в Плевен, другият е в Сърбия. Българският бизнесмен рядко се доверява на специалисти. Той вярва на доверени хора. Това е презумпцията на българския бизнес. Василев смени мениджмънта на Плевен със свои близки и племенникът на директора на завода в Плевен го прати директор на завода в Сърбия. Момчето не разбираше нищо, просто беше племенник. Сръбският завод работеше добре. Имаше добър мениджмънт, който движеше нещата много добре. Естествено, когато дойде новият директор, започна конфликт и мениджърите напуснаха. Оттам всичко тръгна надолу. Същото стана и в Плевен.

Но ако става дума за българско автомобилостроене, едва ли говорим само за българския пазар, защото той е твърде незначителен.

Сигурно става въпрос за пазар на Балканите. България, Румъния, Сърбия.

Защо този проект се провали?

Лош мениджмънт и недостиг на специалисти. Това са основните два фактора.

Какъв сигнал е това към инвеститорите и свободните капитали в света?

Един голям червен флаг, на който пише „Заобикаляйте България”. Поредният такъв флаг ,забит върху нашата карта. Повтарям едно и също от години. В България нищо не се случва. 

Звучи като „Надежда тука всяка оставете?

Много отдавна съм го казал това нещо. Нямаме необходимата инфраструктура.

Но наскоро се заговори, че български изследователи , откриватели и ентусиасти са създали прототип на български електромобил. Може ли това да е средващата амбициозна идея? Българската „Тесла”?

За да стане един продукт конкурентен, всичко зависи от цената. Нашето производство в България е много скъпо. Ние нямаме унифицирани възли и детайли, няма кой да произвежда тези възли и детайли. Как ще постигнат тогава качествен продукт на добра себестойост, за да може продуктът да е продаваем, клиентът и продавачът да са доволни едновременно?

Така излиза, че докато едните имат Илън Мъск другите имат баба Илийца...

Да, точно така. Със завода за батерии, който не произвежда батерии ли? Кой ще ги прави.Нямаме матрици, производства за детайли ,за възли. Можем да сглобим нещо , но това не е масово производство. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...