ориентири 12 фев. 2017 2017-02-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcU03IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--65250af93b348f7f73cdcc0efc39c2b448a75347/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26798.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Златко Димитров: Сигурността на туристите в Слънчев бряг за нас е най-голям приоритет

Златко Димитров е изпълнителен директор на Слънчев бряг АД. За поредна година той и екипът му започват месеци по-рано подготовката за предстощия летен сезон. От него ще разберем какво е свършено, какво предстои и какви новости ще въведат от дружеството през лятото на 2017 год

В момента разполагате с с достатъчно време, за да създадете организация за посрещането и нормалното протичане на туристическия сезон...как върви подготовката в Слънчев бряг АД?

Това е моментът, когато курортните комплекси си правят плановете за подготовката на летния сезон и при нас е така. Ние винаги се опираме на приходния баланс, за да можем да предвидим бюджета, с който ще разполагаме за лятото. Правим анализ, отчитаме очакваните приходи и на тази база планираме съответните ремонти по инфраструктурата. За всички е ясно, че Слънчев бряг АД няма хотелска база и единствената собственост, която е в баланса на дружеството, това е инфраструктурата. Тя обаче е най-важната, защото  туристите максимално се възползват от нея. Реалисти сме. Можем да имаме много сериозна визия за развитие на инфраструктурата, но всичко е свързано с финансиране. Така че практика на дружеството и на решението на Съвета на директорите е колкото средства осигурим, толкова да инвестираме.
Има съществени неща, на които винаги сме държали...например сигурността на туристите. Знаете, че в продължение на много години инвестираме във видеонаблюдение. Миналата година подменихме камерите на контролно-пропускателните пунктове и по централната алея. Устройствата бяха с много висока резолюция и имаха възможности за предоставянето на някои по-специфични данни, които могат да се извлекат при нужда в полза на МВР. Желанието ни е и тази година да надграждаме тази система, да разширим обхвата и.

Видеонаблюдението, което осигурявате приема ли се добре от хотелиерите и ресторантьорите в курортния комплекс?

Мисля си, че Слънчев бряг е един от малкото комплекси с такава много сериозна система за видеонаблюдение. Става въпрос за над 330 камери в различни точки и с много широк обхват. Самите анализи на МВР показват, че в зоните с видеонаблюдение престъпленията са много малко, почти няма.  
Желанието ни е да надграждаме тази система, като обхванем нови райони по крайбрежната алея и централната алея на хотел „Кубан”. Знаете, че темата за сигурността излиза винаги на първо място в курортните комплекси заради обстановката  и нестабилността в някои съседни държави, които миналато лято изгубиха голяма част от своите туристически пазари. Сигурността е важна. Знаете какъв спад и отлив на туристи имаше в Тунис, Египет и Турция.  Ние разчитаме много на МВР и си партнираме много добре с тях. Освен видеонаблюдението знаете ,че осигуряваме комнадированите полицаи. Миналата година имаше много сериозно присъствие на полицейски служители в Слънчев бряг като охрана в вътре в комплекса и по контролните пунктове. Трябва да е ясно, че покриването на разходите е за сметка на Слънчев бряг.

Лесно ли ви е да прокарате този разход през Министерството?

Приемат нашите аргументи. Министерството поддържа нашето решение да инвестираме в сигурността на туристите. Сериозни са сумите, но пък и ангажиментът е сериозен. Отношението към сигурността обаче също е сериозно.

Всяко лято инфраструктурата се подлага на едно свръхнатоварване. Това със сигурност я амортизира...готова ли е за това лято?

Инфраструктурата на Слънчев бряг е наистина голяма. Трябва да е ясно, че ние знаем добре натоварването, на което е подложена изнаем какви са ремонтите, които са необходими, но отново се връщаме на темата за финансите. Успяваме да направим само това, за което осигуряваме средства и така не влизаме в дългова спирала към контрагентите, с които работим. През всички тези години поддържаме инфраструктурата на приемливо ниво. Имаме желание да разполагаме повече средства, за да инвестираме в туристическа инфраструктура. Такъв беше и нашият апел, когато се формираше работна група в министерството. Най-съществената част за нас беше дефинирането на курортните комплекси и това да им се дадат права и отговорности.  Не на последно място и финансиране. Вярно е, че туристическата инфраструктура се изхабява от година на година. Инвестициите в хотелски бази растат страшно много, обновяват се постоянно, а алеите, улиците остават във вида от преди двайсет или трийсет години и се превръщат в една преграда...сблъскват се много интереси. Обслужването на всички тези хотели с автомобили, с автобуси, с туристи, туроператори, разполагането на атракции, пешеходците всичко това е един сериозен сблъсък на интереси. Да, опитваме се като част от общите условия, които приемаме в Съвета на директорите, да изкараме по някакъв начин зареждащите автомобили извън комплекса, но...
Смятам, че с всяка следваща година фирмите, които развиват търговска дейност в Слънчев бряг, се приспособяват към нашите правила.

Ще продължите ли да разширявате и зоната с безплатния интернет?

Да, ще я разширяваме. Имаме сериозни намерения да увеличим обхвата на зоната с безплатна интернет връзка. Всичко е обвързано с финансирането. Ще видим каква бройка рутери ще можем да монтираме. Целта е да обхванем места, които са най-посещавани от туристите. Също така продължаваме да изграждаме един голям онлайн портал, който ще предоставя максимално актуална информация за бизнеса и за туристите...всички събития и мероприятия, които се случват на територията на Слънчев бряг ще намерят място като информация в този портал. Сигурен съм ,че тази услуга ще се ползва от туристите.

Имало ли е случаи при разговорите ви с местни представители на туристическия бранш, с туроператори и чужестранни гости да обсъждате затрудненото предвижване през лятото от и до Слънчев бряг?

В интерес на истината с туристи не съм водил такъв разговор, но представителите на туристическия бранш е ясно, че се вълнуват от темата. Това е много сериозен проблем от десетилетия.  Първите впечатления на туристите, които идват в Слънчев бряг,са от този тесен път от летището до комплекса, по който има задръствания...следя нещата с проекта за разширяване на пътя „Бургас-Слъчев бряг”, вървят бавно, знам, че са определени фирмите изпълнители, има осигурено финансиране. Въпросът е да започне разширението. Честно казано,  надявам се това да е последният летен сезон, който да носи такива кошмарни задръствания между Поморие и Ахелой.

Какви са очакванията ви за сезона?

Задължително при подготовката на сезона на този космополитен курортен комплекс ние поддържаме контакти с хотелиерите. Трябва да знаем какви срокове имат те, кога планират да откриват сезона, за да сме готови и ние с инфраструктурата. Винаги се съобразяваме с това, къде ще дойдат първите туристи и разбира се подготвяме крайбрежната и централната алея. За съжаление нямаме една обща дата за откриване на сезона. Постепенно и поетапно се случва. А от разговорите с хотелиерите, от информацията, която получаваме, е ясно, че те очакват един добър сезон. Ако се запазят нивата от лято 2016 год, а тогава беше достигнат почти 19% ръст на туристите, ще бъде много добре. Хотелиерите споделят, че договорките с контрагентите им са добри, продали са легловата си база, ранните записвания вървят добре. Мисля, че е важно как ще се представим на туристическите изложения, най-вече това в Москва, за да видим състоянието на руския пазар и нагласите на руските туристи, после и изложението в Берлин.
Ние винаги се подготвяме за свръхнатоварване на инфраструктурата и поемаме ангажимент да се справим.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...