икономика 11 фев. 2017 2017-02-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0E3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ecddee9914b2c5ac1a2ad4aafb686f86a2617f18/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26790.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: България вече рекламира своя туризъм като нормална страна

Живко Табаков е представител на туристическия сектор в България. Заради опита си и познанията си в тази материя той беше избран за съветник н досегашния министър на туризма Николина Ангелкова и за председател на комисията по туризъм в общинския съвет в Бургас. Туризмът е темата на разговора ни с г-н Табаков. Постигнатото, предстоящото и бъдещето на тази част от родната икономика.

След приключването на този мандат...бихте ли могъл вече да направите оценка, какви бяха преимуществата за туристическия сектор от това, че за първи път в историята за него отговаоряше Министерство и министър на туризма?

Бих започнал с това ,че за първи път туризмът беше изведен като приоритет на правителството. Изключително важно беше и това, че се промени изцяло начинът, по който се рекламираше България като туристическа дестинация. Бяха разработени редица важни нормативни документи и беше наложен ред и ефективен контрол върху сектора. Променен беше начинът за управление на морските плажове. България започна да се представя много активно като място, което е подходящо за инвестиции в сферата на туризма. И още нещо наистина ключово...политиката на Министерството на туризма се обърна към българите като към много елемент от родния туристически пазар. Вниманието на министерството беше насочено и към малкия и средния бизнес. А през 2016 год. България стана домакин на много мащабни и знакови събития от календара на Световната организация по туризъм.

С уговорката, че не искам да ви карам да звучите нескромно,...в случването на какви важни промени в този сектор участвахте лично вие от позицията на съветник на министъра?

Нещо лично, което може би мнозинството от хора не знае. Когато започнах работа през 2014 год като съветник в политическия кабинет на министър Ангелкова, тогава аз бях възприеман като политическо лице. Като човек, който може да осигури подкрепата на групата на Реформаторския блок, откъдето бях излъчен.  Плюс в случая беше това, че аз идвах от туристическия бранш и наистина си разбирам от работата. Днес хората си мислят, че съм бил поканен като експерт, но когато встъпих в длъжност, моят колега, който отговаряше за зимния туризъм, беше външен експерт...легендата от зимните спортове Марк Жирардели. Тогава чисто маркетингово ми сложипа етиката, че ще отговарям аз за летния туризъм. През цялото време, докато бях до министъра, мога да кажа, че съм участвал в абсолютно всички процеси. Ние двамата направихме редица срещи с целия туристически бранш. Мога да кажа, че въз основа на моите познания в този сектор посочих на министър Ангелкова теми, които да следваме и по които да работим. Естествено зад успехите стоят личните качества на министъра, защото тя е много добър администратор и анализатор. Експертната работа на дирекциите също беше на висота. Да, беше ни много трудно създаването на самото министерство. Преминахме през преместването в нова сграда, създаването на нови работещи структури, намиране на правилните хора и създаване на екип. Това беше ангажимент на първия политически кабинет в Министерството на туризма.

Но явно в министерството сте имал много повече ангажименти като практик в сфеата на туризма, отколкото като политик...

Така се случи. Смятам, че се разделихме с министър Ангелкова с много приятелски и топли отношения, защото тя получи моята подкрепа и консултации като от професионалист. Най-малко това е очаквала.

Реклама, реклама, реклама...винаги се смята, че може още, може повече. Смятате ли, че е свършено необходимото, за да има повече туристи през тази година в България и по -точно по Черноморието?

Това, с което мога да се похваля, че направихме, е Програмата за националната туристическа реклама, която изтеглихме с шест месеца напред. За 2017 год програмата я приехме през юли 2016 год. Това е шест месеца по-рано и така покрихме нормалните нормативи както го правят развитите туристически страни. През лятото рекламираме зимния сезон, през зимата рекламираме летния сезон. Също мога да добавя, че участвахме в над 100 изложения и откакто имаше ресорно министерство, уеднаквихме щандовете на България за всички изложения по света. Ние участвахме с единен бранд и с един щанд, което е много важно за разпознаването на продукта. Това не беше правено до момента.

Имате ли коментар относно разразилите се ...скандали около концесионирането на плажни ивици по Южното Черноморие? Смятате ли, че с тази концепция вместо да изпишете вежди, извадихте очи?

Винаги е така. Беше много важно хотелиерите...да могат да си кандидатстват за плажовете. Искахме да дадем повече възможности на туристическия бранш да стопанисва плажовете. Със сигурност винаги щом има някакви процедури, възникват скандали. Не съм бил част от тази група, но се съмнявам, че по процедурите може да се допуснат груби нарушения. Мога да кажа, че самата концепция за отдаване на плажовете, с времето ще покаже добър ефект. Да, когато се отдава плаж за 20 години, може някой човек да започне да се съмнява, че зад това стои нещо нечисто, но концепцията е така изготвена, че ...аз искрено вярвам, че така както разделихме плажовете на четири категории или групи, ние ще дадем възможност на много от ивиците, които досега пустееха,  да намерят своите стопани и много от плажовете, които не са предлагали досега туристическа услуга, ще започнат да го правят. Наистина искахме крайният потребител на улугите да получи по-ниска себестойност. Мога да кажа ,че услугите, които смятаме, че стопаните на плажовете трябва да предлагат, би трябвало да са повече атракции и да има добавена стойност. Затова при една процедура може да има някакви съмнения, но мога да кажа, че това, което направихме като концепция е нещо, което ще бъде оценено добре от туристите.

Какво се случва с туристическата стратегия на община Бургас, в чието разработване участвате дейно?

Като председател на комисията по туризъм и член на комисията по туризъм към кмета на община Бургас инициирах създаването на такава работна група. Това, което споменах за годишната програма за национална туристическа реклама, поисках да го създадем и в Бургас. Има и такова изискване. Където има леглова база, да бъде създадена такава програма. След одобрението и от консултативен съвет се приема и от общински съвет. Очаквам до дни да бъде внесена като докладна записка от кмета на община Бургас. Това е програмата, в която са участвали всички колеги, които са ангажирани по един или друг начин с туризма. Учебни заведения, бизнес, общински предприятия, музеи. Това е. По-добре да стъпим на нещо малко и да го надграждаме. Надявам се да получи подкрепата на общинските съветници. Ако бъде приета до края на февруари в общинския съвет, ще бъде програмата, която ще следваме. Имаме достатъчно време да я разглеждаме по комисии преди сесията.

Кога очаквате обединението на общините от Бургаска област с цел създаване на един общ продукт да започне да дава резултат и да постига ефект, най-малкото да носи приходи?

Най-важното за мен е на този етап, че нито един от хората, които заявиха участието си като кметове и ръководители на туристически сдружения, не се е отказал. Имаше забавяния заради необходимостта да бъдат взети решения за участие от общинските съвети в областта. Мога да кажа, че ако всичко е нормално, в началото на летния сезон ще сме стартирали това обединение и ще имаме юридическо лице. Тогава ще бъдат приети устав, име, седалище и маркетингова стратетия.

А това, че в общинската хазна в Бургас влизат все повече приходи от туризъм, мотивира ли вас и колегите ви да увеличите работата по утвърждаване на града като атрактивна дестинация?

Лично аз смятам, че имаме голям потенциал да увеличим тези приходи. Първо събираемостта, която е важна за всяка община или държава. Също така могат да бъдат привлечени нови инвеститори и да бъде създадена нова леглова база. С привличане на инвеститори, с отдаване на плажовете на концесия, така се гарантира увеличение на приходите на общината. Хубавото е, че тези постъпления отиват целево за туризъм. Колкото повече приходи имаме, толкова повече ще инвестираме в активно участие в инициативи и изграждане на туристическа инфраструктура.

Последно...какви са прогнозите ви? Ще могат ли курортите по Южното Черноморие да повторят добрите резултати от миналото лято или всичко зависи от процеси, които протичат в Европа и света?

Всяка една работа трябва да бъде остойностена като очаквани приходи. Не се притеснявам да кажа какво ще бъде това лято, защото още в края на летния сезон ние прогнозирахме какво ще се случи през зимния сезон. В момента изпращаме зимата с ръст. Първоначалните записвания и интересът към България ги има. Стартират туристическите борси сега и след като минат, там ще бъдат договорени много голяма част от търговските взаимоотношения. Но първоначалният интерес към България е изключително голям. Въпреки добрите показатели, които стигнахме през 2016 год, аз мога да прогнозирам, че ще имаме ръст и над тях през тази година през лятото.

Смятам, че през лятото на 2017 год голяма част полските и чешките туристи ще отидат на юг и ще се освободи леглова база в Слънчев бряг. Бизнесът ще получи възможност да повиши там цените, защото с разместването на посоките на търсене на туристите тези легла в Слънчев бряг ще могат да бъдат продадени на по-платежоспособни туристи. Затова в края на летния сезон прогнозирам, че не само ще сме отбелязали ръст, но ще сме постигнали устойчива цена. Бизнесът има нужда от това. Надявам се ,че ще преодолеем и проблема с кадрите. Винаги съм смятал, че в краткосрочен план преодоляването на този проблем с кадрите може да дойде със завишаването на заплатите, за да можем да задържим кадрите в България или да ги върнем от другите страни. Да можем да привлечем активните и инициативни българи да дойдат да работят за три месеца по морето. Увеличаването на заплатите минава и през себестойността на услугата, която предлагаме. Затова ако задържим този интерес към българския туристически пазар, ако успеем да повишим цените, неко което смятам че започваме да постигаме, ако бизнесът има разума да повиши заплатите, аз смятам, че ще изпратим една мноо успешна година.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...