икономика 06 фев. 2017 2017-02-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbG83IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e3d001e2f3865a33eab988d841aa859c2eada57e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26737.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на Равнец инж. Христо Колев: Индустриалната зона в Равнец ще промени живота на всички

Кметът на село Равнец инж Христо Колев и съселяните му вече разпалено обсъждат бъдещето на населеното място, след като стана ясно, че старата авиобаза излиза от активите на Министерството на отбраната и неин нов собственик ще бъде община Бургас. От кмета ще разберем какви са настроенията в селото.

Как приехте новината за това, че държавата прехвърля собствеността върху военното летище в Равнец на община Бургас?

Тази новина я приехме с голямо задоволство. Повече от шест години с кмета на община Бургас Димитър Николов сме правили всички възможни постъпки пред Министерството на отбраната това да се случи. За съжаление не се случи по-рано, защото разрухата, която сега цари в авиобазата, нямаше да я има. Сега щяха да съществуват, сгради, складове и можеха да се ползват. Поне е ясно, че няма такава зона с размер от 3840 декара. Няма такъв голям общински терен не само в Бургаска област, но в цялата страна. 

Как приемахте през тези години вихрещата се разруха?

Приемахме я с отвращение и гняв към тези вредители. Стотици пъти съм давал сигнал до полицията, да пратят патрули. Хващали сме крадците, но наглоста им е голяма. Срути се авиобазата. Няма нищо останало, тухла върху тухла.

Какъв шанс виждате за жителите на Равнец от евентуалното обособяване на индустриална зона на мястото на старото летище?

Винаги едно е повече от нула.Тази територия от 3840 дка с двете писти, това е много аттрактивен терен за инвеститорите.Мжете да придобиете представа за пистите, катко ви кажа ,че през 1982 год, когато правеха ремонт на летище Бургас край квартал Сарафово, тогава базата в Равнец обслужваше всички пътнически самолети.Беше много сериозно и голямо летище. Винаги може да бъде в помощ на Саафово. Стратегията е много хубава. Важно е това ,че морето е близко, летището е близо, пристанището и то. За националните инвеститори, за международните инвеститори Равнец е голяма възможност. Малко закъсняха тези неща ,но...нищо.

Изправяте се пред планина от документи, които трябва да попълните и създадете. Готови ли сте за това?

Готови сме всички, готови сме за всичко. Всякакви планини и гори от документи ще правим. Всичко ще направим, за да можем да помогнем на Равнец и на община Бургас. Когато дойдат инвеститорите, те ще помогнат на себе си, но транспортната комуникация с Бургас ще се подобри, това ще помогне на селото. Бъдещите фирми ще помогнат. Да, пътят ще се направи, второ ще се открият нови работни места.  Равнец е село с близо 2000 души население.  Сега ходят на работа в Лукойл, в Бургас, но ако има индустриална зона ,ще намерят поминък в нея.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...