икономика 28 ян. 2017 2017-01-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlk2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--57f45de06a0dcc4e17cfa2521aaf2765128cb47d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26645.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Николов: Авиобаза Равнец е шанс да развиваме индустриална и логистична дейност

Община Буртас получи собствеността върху рухналата и неработеща авиобаза Равнец. Има ли готовност администрацията да развие някаква печеливша дейност там и какво предстои? Това ще ни разкаже кметът на община Бургас Димитър Николов.

Години наред искахте от държавата авиобазата в Равнец....получихте я изненадващо и сега накъде?

Благодарим на правителството, че в последните си дни успя в експресен вариант да приключи цялата преписка. Ние искахме летище Равнец от 2009 год. Първото ми писмо беше оттогава. В общината имаме натрупани четири папки с решения на общинския съвет. Сигурно повече от десет пъти съм бил в Министерството на отбраната, за да го искам. Отначало нямаше никакъв шанс, защото се явяваше резервно летище на НАТО в случай на военен конфликт. След това им занесх снимки на разграбената собственост, съборените огради, откраднатите кабели, метални части ,тухли , всичко беше разграбено и те се увериха ,че това няма как да е резервно летище. Назначиха в Министерството на отбраната комисия. Тя провери нашата констатация, че този обект няма как да се ползва като военно летище, защото ромските набези с каруци бяха ежедневни и назначената охрана не можа да се справи. 

В момента чакаме процедурата по прехвърляне на собствеността. Искаме да развиваме индустриална дейност..

..имате ли обаче готов план?

В момента с решението на Министерски съвет зоната на летището ни се предоставя за обществени дейности и социални дейности. Няма как там да развиваме паркове, културни дейности или спортни комплекси, защото е много отдалечено и няма да бъде ефективно разходване на обществени средства. Нашето желание е там да предоставим терени на потенциални инвеститори, които искат големи парцели за логистични бази и индустриални зони. Малкият ни  и скромен опит от нашия логистичен парк ни дава самочувствие, защото до около година, година и половина всички терени в индустриалната зона ще бъдат продадени. Там в момента 12 фирми строят. Ще приключим със свободните терени в Бургас и Равнец ще ни даде възможността да разширим инустриалната дейност.

В момента сме възложили процедура за обследване на възможностите за захранване с инфраструктура. С природен газ, с EVN водим преговори за по-големи мощности и за разширение  на пътя „Бургас-Братово-Равнец”

Преди време признахте, че големи инвеститори са заобиколили Бурас заради липсата на големи терени. Сега ще възобновите ли разговори с компании от такъв мащаб?

Преди пет години австрийска фирма поиска от нас голям индустриален терен не по-малко от 1000 дка. Не притежавахме такъв и ги насочихме към Министерството на отбраната и там приключиха контактите с тях. Не можаха да се договорят. Това е шанс за нас и за големите компании, които търсят такива големи терени. За индустриална дейност, за логистична дейност. Атрактивността на летище Равнец е това, че е близо до Пристанището, до Летището и до магистралата.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...