икономика 24 ноем. 2016 2016-11-24 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVVwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a37603de28326419afb6581d16d13a59cea3c596/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2250.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Стоянов: Планираме изграждането на 300 зарядни станции за електрически автомобили

Димитър Стоянов е мениджър по продажбите и по маркетинга в компания Елдрайв, специализирана в изграждането на инфраструктура за електрически автомобили и в продажбата на подобен тип автомобили. В Бургас беше открита първата зарядна станция на компанията, предстои да бъдат изградени още три точки. Г-н Стоянов разказа за нашите читатели какво предстои да се случва в този динамичен сектор през следващите години.

Какви са приоритетите на компанията „Елдрайв”?

Ние от „Елдрайв” развиваме тази инфраструктура със зарядни станции. Планираме да открием над 300 точки в цялата страна...

Това включва ли и магистралите?

Не само по магистралите. В момента стандартните зарядни станции са в близост до търговски обекти, на общинска земя...въобще там, където намираме добра локация и с достатъчно добра мощност, за да ги подхранва. Междувременно търсим точки по магистралите, за да направим възможно и лесно  пътуването от София до морето. 300 точки е целта ни не само в цялата страна, но и в Македония, в Румъния.  

Паралелно с това се опитваме да дистрибутираме и електромобили.

Какви марки автомобили предлагате?

Рено, Нисан, Фолксваген. Не предлагаме хибриди, ние се концентрираме изцяло върху електрически автомобили.  Мислим да вкараме в нашето портфолио и „Тесла”, но ние не продаваме автомобили, а ги отдаваме чрез оперативен лизинг. С увеличението на броя на станциите да се увеличи и потреблението на електромобили и обратното.Не може да има  електромобили, ако няма такава инфраструктура. Радваме се на интерес и получаваме съдействие от търговски обекти.

Мислите ли, че в България електромобилът излиза извън този статут на екзотика и екстраавагантност, с които се свързва?

Особено в случаите,  в които говорим за лекотоварния вариант.Масово взимат хората за работа, защото им се връзват сметките. Не е нещо екзотично за тях. Все още хората гледат малко предубедено, но започват да се отварят и да виждат, че този тип автомобили са нещо нормално. Въпросът е единствено в пробега. Повечето модели вече изминават 200 км с едно зареждане. Има и до 400 километра. От 2017 год. всички модели, които ще бъдат пуснати в производство, ще могат да изминават над 300 км с едно зареждане на батериите. 

Колко време отнема едно зареждане, защото и това е важно за водачите на автомобили?

Зависи най-вече от автомобила и второ от типа на зарядната станция. Всеки автомобил зарежда за различно време в зависимост от техническите параметри. Целта ни е да поставим зарядни станции по магистралите, които да осигуряват по-бързо зареждане за около 20 до 30 мин. Така един електрически автомобил ще стигне от София до морето с две зареждания. Така няма да се наруши комфорта на пътуването с тези две кратки прекъсвания.

Общините проявяват ли интерес към вашите станции?

Да, но самите те не са много запознати. Затова им обясняваме за какво става дума. Приемат ни отворено и искат да съдействат. Знаят, че това е бъдещето. Освен това те нямат ангажимент към изграждането на станциите. Ние поемаме всичко по доставката, изграждането и подръжката. От тях е само съдействието, за да ни дадат някаква точка.

Смятате ли, че електромобилите ще печелят все по-голям пазарен дял в България?

Абсолютно. Особено ако погледнем към случващото се в чужбина. Всяка трета продадена кола в Норвегия за 2016 год е електрическа.

А улеснява ли ви това, че в немалко европейски страни планират въвеждането на забрана за движение на автомобили с дизелови и бензинови двигатели?

Да, така е. Това е положение, което е хубаво да се приеме в повече държави, за да се ускори употребата на електрически автомобили. Но не само рестрикците са важни, а и стимулите. Вижда се ,че хората се запалват по тази идея и електрическите автомобили стават все по-масови.

Мислите ли, че е назрял моментът в България да се обмисли законова подкрепа към въвеждането на стимули за такъв тип автомобили?
електромобили
В момента такива автомобили са освободени от пътен данък. В някои общини собствениците им не плащат за синя зона и за зелена зона. Това не може да бъде решено на централно ниво, защото всяка община взима сама решения. А иначе не е задължително да има някакви по-сериозни стимули. Хората сами виждат, че това е нещо хубаво. Достатъчно е да има облекчение и съдействие от общините, за да стават лесно нещата. Не е нужно да се лобира. Пазарът се развива адекватно и сам намества нещата. Има търсене на тези автомобили, има интерес към изграждане на инфраструктурата и очакваме до няколко години сериозно да нарасне автопаркът.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...