икономика 24 ноем. 2016 2016-11-24 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1lwIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--09886601969c11e7de12c06c7d9841727ec1ce58/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2247.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ивайло Иванов: Пространството около Морска гара вече е част от градската среда на Бургас

Ивайло Иванов е директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Бургас. Заедно с колегите си през цялата година отговаряха за изпълнението на амбициозния проект за превръщането на пространството около Морска гара в една модерна зона за обществен достъп. Малко преди градския празник Никулден този етап от проекта вече е приключен и предстои официалното откриване на новите обекти. 

Какво свършихте през тази година в зоната около Морска гара Бургас...ако не се лъжа, в началото освен пасажерския терминал и кулата нямаше нищо друго?

Нямаше нищо друго, но ние имахме планове, по които започвахме да работим. Накратко казано, реализирахе се няколко обекта през отминаващата вече 2016 год. Приключихме изцяло рекострукцията на Магазия 1. Освен физически, чисто като строителна дейност сградата е приключена с официално разрешениеза ползване. В момента се работи по отдаването под наем на някои нейни помещения и съответно предстои да започне да функционира по предназначението, за което беше изградена.
Магазия 1
Там ще има различни обекти. Търговска част, ресторанти, кафенета, магазини, галерия, изложбена част на втори етаж. Надявам се съвсем скоро това да се случи и да сградата да бъде изпълнена с живот.

На пръв поглед се вижда, че немалко е свършено между Пасажерския терминал и Магазия 1. Какво точно изградихте там?

В началото на годината започнахме  в тази зона немалък ремонт за вертикална планировка и цялостното облагородяване около Морска гара в пространството между Първо и Второ корабни места. Освен това започнахме изграждане на нови настилки на Яхтеното пристанище, т.е Нулево корабно място.  Отново поднасям извинение на бургаските граждани и на туристите, които пътуваха към остров Света Анастасия за неудобството през летните месеци. Тогава бяхме доста активни в строителните дейности, но се надявам, че сега на всички им харесва крайния резултат с приключването на обекта. Вече има нови асфалтови настилки, паркинги, велоалея до вълнолома, улично осветление, зелени площи...получи се една нова част от градската среда

На вас и на колегите ви става ли ви приятно, когато видите толкова много хора през седмицата и през почивните дни в пространството около Морска гара?

Разбира се. Нали това основната ни цел. Концепцията за развитие на зоната за обществен достъп е точно такава. Колкото се може повече дейности да бъдат извършвани там, за да може зоната да се превърне в жива част от града. Досега това място беше за товарно-разтоварна дейност от оператора, там имаше корабни места за различни видове товари...имаше открити складови площи за насипни товари и при силен вятър...хората от пристанището си спомнят какво се получаваше.
 
Кога предстои чисто документално да приключите с обекта?

Строителните дейности са изцяло приключени и към момента работим за одобряването на цялата документация, за да бъде внесена в ДНСК за назначаване на приемателна комисия и издаване на Акт 16.

Сблъскахте ли се с непревидени ситуации по време на строителството, които са забавили и затруднили работата ви?

Получиха се такива моменти. Строителството в района на пристанището няма как да се сравни със строителство в градска среда. Това не е една кооперация или жилищен комплекс. Тук строихме в пристанищна територия, върху 90% от която възникват непредвидени обстоятелства.  Няма как да предвидим тези неща, защото немалка част от района ...например локалното пътно платно, се оказа, че е върху мека почва. Все пак на метър или два е морето. Проблемите възникваха заради водата, но с проектантски решения се намери начин  всичко да бъде направено така, както трябва. Затова се получи забавяне във времето, но всичко беше в рамките на нормалното.
пространства
Видимо е, че в тази зона има свободни пространства. Предвиждате ли още строителство и на какво?

Ние не искаме тази зона да е наситена с много сгради. Напротив, желаем да има повече свободни пространства. Единственото, което сме планирали като сграда да се случи, е изграждането на Конгресния център между Морска гара и Магазия 1. Ще е по-близко до магазията между второ и трето корабно място. Това ще бъде последната сграда в тази територия.

В района на яхт пристанището изграждаме едно хале, за да помогнем на яхт клубовете да провеждат спокойно кръгове от световни или европейски състезания по ветроходство. 

Бяхте споменал, че се предвижда работа по вълнолома...работи ли се по този проект?

Има работен проект, който е съгласуван с необходимите институции. Трудността е свързана с това, че вълноломът е голямо  техническо съоръжение, защитно и реконструкцията му е доста скъпо начинание. Към момента ние тръсим начини за финансиране на рехабилитацията. Надявам се, че ще можем да намерим подходящ финансиращ орган с европейски средства.

Индикативната стойност е в порядъка между 15 и 16 млн. лв. Преди всичко целта ни е да повишим защитните му функции. Това е основното му предназначение. Вълноломът ще бъде повдигнат на височина и ще бъде подсилен от страната на морето с допълнителни тетраподи и с всичко необходимо за разбиване на морските вълни. Също така от вътрешната страна планираме да изградим пешеходна зона, пешеходна алея по самия вълнолом на височина 6.30 м

След изграждането на конгресния ценътр, след реконструкцията на вълнолома не планираме други сгради и строителство. Смятаме ,че това е оптималният вриант в тази зона.

Ще има единствено дейности по облагородяването на пространството.

Това ли е подаръкът на Пристанищна инфраструктура към Бургас за Никулден и за Коледа?

Мисля, че на 6 декември министър Московски откри входа към общиствената зона за достъп. Той също тогава даде дума, че ще помогне за финансирането. Без разрешението на Министерството на транспорта и министъра на транспорта нямаше как да се случат тези неща. С тяхна подкрепа от страна на министъра нещата се получиха. Правим го за всички жители и гости на Бургас, за самото пристанище и за неговото развитие. Тази зона винаги е била за мет част от Бургас, надявам се и хората да го усещат вече така . Има още много да се прави, но работим в тази насока.

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...