култура 25 авг. 2016 2016-08-25 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk1yIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e0b8fb2a125050edaac19eaf33061a9cf46fd778/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_934.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Любо Киров: Участието ми в "Легендите" е сбъдната мечта

Бургас е първата спирка от голямото турне на формация „Легендите”, която събира на едно място имена като Йордан Караджов от „Сигнал“, Константин Цеков от ФСБ, Митко Кърнев от D2, Любо Киров, Константин Марков и Стенли от „Тангра“. 
 
 Любимците на няколко поколения ще „акостират” в Летния театър на 28 август от 20:30 ч. Пред публиката те ще изпълнят най-обичаните златни хитове, сред които: „Нашият град“, „Сто години“, „Нямаше кой да ни каже“, „Другият“, „Обещание“, „Може би“, „Любовта, без която не можем“, „Обсебен“, „Бъди какъвто си“, „Има ли цветя“, „Оловният войник“,  „Жулиета“, „След десет години“, „Сбогом“, „Ледено момиче“, „Да те жадувам“. Тази година специален гост на концерта в Бургас ще бъде Тони Димитрова. 

Дни преди концерта – който меломаните определят като „машина на времето” –  разговаряме с една от звездите на „Легендите” – Любо Киров. Вижте какво разказа той в аванс пред „Бургаски репортер”.

-Турнето на „Легендите” започва от Бургас. Защо избрахте именно този град за първа спирка на вашите концерти?
- В разгара на лятото Бургас е едно добро място за старт на подобно турне. Ние разчитаме на концерта да дойдат не само жителите на града, но и всички онези, които го посещават като туристическа дестинация. Мисля, че ще срещнем много приятели, дошли от София. Това е прекрасно, защото от сцената ще се чуе музика, която се харесва на няколко поколения и се слуша от хората в цялата страна.  

- Можете ли да издадете нещо в аванс за концерта в Бургас?
-То няма да е изненада, защото вече сме обявили, че специален гост на концерта в Бургас ще бъде Тони Димитрова – наша приятелка в личен и професионален план. Смятам, че това е добро решение от страна на цялата банда – да има гост на концертите ни. Мислим това да се случва и в други градове, като каним още известни изпълнители с легендарни песни, които са обичани от хората. Този проект е отворен. Искаме той да се развива и да не се ограничава само с конкретни изпълнители. Желанието ни е той да бъде една платформа за българска музика, на която да бъдат чувани и припомняни „златни” български песни. Затова Тони Димитрова е част от тази концепция.

- Това ли е всъщност разковничето за успеха на „Легендите” – изключително добрата симбиоза между различни стилове, изпълнители и звучене?
- Да, ние не наблягаме на нито един от стиловете. Както знаете, аз съм поп музикант и за мен е чест да бъда част от тази конфигурация. Това са хора, от които аз съм се учил. Песните, които изпълняваме на концертите, наистина са „златни”. Когато наименувахме проекта, ние нямахме предвид конкретно изпълнителите в него, а парчетата, музиката, която ще изпълняваме. Именно песните са легендарни и обуславят това име. Това се показва на самите концерти. Хората припознават песните, те не са ги забравили, пеят заедно с нас. Готино е тези песни да се припомнят. Защото е нормално някои по-стари парчета да не се излъчват толкова често, но пък техният живот е вечен. Хората имат нужда от това, още повече да чуват любими хитове, изпълнявани от оригиналните музиканти. Мисля, че е много интересно на една сцена да се видят имена като Данчо Караджов, Константин Марков, Константин Цеков, Стенли – все имена, от които самият аз съм се учил.

- Сам казвате, че сте се учил от тези музиканти. Какво е за Вас участието в този проект – чест, привилегия, предизвикателство?
- Освен, че е чест и привилегия, то е и безкрайно удоволствие, сбъдната мечта. Това са хора, които са част от създаването на българската музика, те са преживявали неща, за които аз само съм чувал. Разказвали са ми истории, които са ставали по времето на рестрикциите: как са се опитвали да извършат „културно бягство” при предишния режим и да се докоснат до това, което се е правело по света. Като пътуваме заедно, аз мога да слушам историите им от първо лице и за мен това е безкрайно удоволствие. Книга може да се напише по тези разкази. Надявам се и хората да го усещат и да възприемат „Легендите” като един проект на поколенията, в които има приемственост между музикантите. Смятам, че звучим еднакво като емоционалност. Аз съм от по-новото поколение изпълнители, но усещам и преживявам музиката по същия начин, както и музикантите преди мен. Може да се каже, че именно музиката ни изравнява.
Legendite.jpg 189.12 KB
- Да разбираме, че Вие се чувствате доста уютно в тази компания?
- Това е слабо казано. Като малък аз не съм вярвал, че ще се запозная с някои от тези личности. А най-хубавото е, че покрай „Легендите” се родиха и други съвместни проекти, които реализираме. Мога да кажа, че мечтите ми дори са се надминали. 

- Споменахте други проекти, разкажете за някой от тях.
- Константин Цеков издава албум, в който кани различни певци като гости и аз съм един от тях. Той написа едно парче, което се казва „За нежност”, а аз направих видео към него. За мен е чест да изпея парче на Косьо Цеков. Това е просто сбъдната мечта – някой от ФСБ да ти направи песен.

 - Изказвате се доста скромно за себе си, но истината е, че сте един от най-търсените и обичаните наши изпълнители. Бил сте жури и в различни реалити формати за таланти. Какво послание бихте отправили към младите хора, които искат да се занимават с българска музика?

- Съветът ми се отнася до всеки човек, който иска да прави това, което обича, без значение в каква област е то. С публиката трябва да се постъпва много честно, особено, когато става въпрос за изкуство. Винаги трябва да бъдеш това, което си, от теб да се излъчва искреност и неподправеност. Да правиш музиката, която наистина харесваш, е най-добрият вариант да успееш. 

- Това ли е Вашата формула за успех?
- Абсолютно. Трябва да си честен, в това, което правиш.  Да се отдадеш само на нещата, в които се чувстваш много убедителен, да знаеш, че си най-добрият. Не е нужно да се захващаш с неща, които не са ти по сърце. Не трябва да започваш да променяш стила си, поради това че болшинството предпочита друг тип музика. Трябва да бъдеш автентичен, да не „хитруваш” в шоубизнеса, да не излизаш от „кожата си” и да се променяш само защото някакъв друг стил се харесва повече. Всеки тежи на мястото си, с това, което е направил. Смятам, че има достатъчно много хора, които харесват музика в тази страна, за да напълнят концертите и на хип-хоп изпълнителите, и на такива звезди от ранга на Данчо Караджов, както и на музиканти от моето поколение. За всеки концерт има публика, стига изпълнителят да е искрен в това, което прави.

- В този ред на мисли, можете да поканите публиката за концерта на „Легендите” по Вашия си начин.
- Каня всички готини българи, които имат отношение към музиката, да дойдат на един истински рок концерт в Бургас.

Билети за концерта на "Легендите" се продават на касата до Часовника (градинката на х-л "България), а в деня на концерта на касата на Летния театър. За допълнителна за информация 0894 89 80 98
Legendite_Tour_2016_Burgas.jpg 522.23 KB
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...