различно 24 авг. 2016 2016-08-24 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbllyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1ebedb88c9327c76ed5e9a52f4e42224605ebafd/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_928.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кратка история на сърфа

Знаете ли, че дъската за гладене всъщност е сърф, който е предал мечтите си и си е намерил „прилична“ работа?

Извън кръга на шегата и съвсем не на шега, днес ще ви запознаем с кратката история на сърфа. Защото все пак живеем на морето и решихме, че макар да нямаме такива респектиращи вълни, каквито се срещат в океана, историята за възникването на този атрактивен спорт е най-малкото любопитна, освен това е и подходящо четиво за мързелив следобед в средата на седмицата.

Сърфът се появява преди стотици години в Полинезия, Хавай. Той навлиза в Южна Калифорния през 1907 година, там става популярен през 1940-те, след което се разпространява по целия свят – Мароко, Япония, Германия и Исландия.

Как древният хавайски спорт стига до Холивуд и оттам до света? 

Според специалисти съвременната сърф култура води началото си от Втората световна война.
 
„По време на Втората световна война Калифорния става един от основните центрове на отбранителната промишленост“, казва Питър Уестуик, един от авторите на книгата The World in the Curl: An Unconventional History of Surfing. В района започват да се поризвеждат материали като фибростъкло и полиуретан и скоро „сърфисти, работещи в индустрията започват да използват материалите за направа на дъските си“.
 
Преди войната сърфовете в Калифорния се изработвали от дърво по хавайска традиция. Били 4 до 5 метра дълги и тежали от 45 до 68 килограма когато са сухи и още повече, когато са мокри. Не всеки можел да ги повдигне, но новите материали позволили конструкцията да се олекоти – сега дъските тежат между 9 и 14 килограма и са дълги около 2 метра.
 
По времето,  когато дъските стават по-лесни за каране, тинейджърите от средната класа в Южна Калифорния започват да разполагат с повече свободно време: „Ако семейството ти изкарва достатъчно пари в отбранителната промишленост не е нужно ти да работиш през уикендите, за да изкарваш свои" казват авторите на книгата. Комбинацията от по-леки дъски, повече време и повече пари води до появата на сърф културата по Западното крайбрежие, която филмите и радиото започват да отразяват.
 
Но по-леките дъски за сърф не били достатъчни, за да се практикува спортът навсякъде. За целта на сърфистите им трябвало нещо, което да им позволи да плуват в студени води.  И отново опираме до Втората световна война. През 1940-те военноморският флот на САЩ прави специални костюми, които да топлят подводните им отряди в студени води. След войната сърфистите ги присвояват за спорта си. 
 
Благодарение на неопреновите костюми, сега сърфистите могат да се радват на вълните във води, за които съмишлениците им не са и мечтали преди войната. 
Въпреки това много фенове на спорта отиват да карат в родината на сърфа, Хавай.

Източник: nationalgeographic.bg 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...