различно 23 авг. 2016 2016-08-23 2016-12-07

Burgas Reporter Ltd.

Къмпингите - новата "стара" ниша в родния туризъм?

България има потенциала да развива туризъм в сферата къмпингуването, но на никого не му се занимава с този проблем, смята председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. 

„Туристите, които избират да почиват на къмпинг, се увеличават с всяка изминала година. В много западни страни въпросът е решен отдавна и приходите от такъв тип туристическа услуга са огромни. Чудесен пример за това е Франция. Там има висококатегорийни къмпинги, в които почиват над средната класа.”, коментира Иванов пред „Бургаски репортер”.

Самият той е поставял въпроса на различни нива през годините, но досега адекватно решение не е намерено.

„Къде е държавата, къде са общините, къде е Агенцията по горите? Тези три институции могат да решат въпроса, като се заделят територии в ПУП-овете и чрез публично-частни партньорства да се изградят нормални къмпинги от висока категория. Но явно никой не иска да реши този проблем и да работи в тази област.”, коментира председателят на БРТК. 

Той припомни, че преди години страната ни е разполагала с 28 къмпинга, които са предлагали добри условия, а към днешна дата техният брой е едва 7-8 и те са в лошо състояние. 

„А запитване за къмпингуване има не само от бълагрски граждани, но и от чехи, германци, поляци, австрийци, от скандинавските страни. Това е един нов профил, нова категория туристи, които можем да привлечем.”, коментира още Иванов.

Според него ако се създадат добри условия в нашите къмпинги и се изгради връзката Ниш – София, страната ни ще посреща много повече туристи, а приходите за държавата и бизнеса ще се увеличат значително.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...