различно 22 авг. 2016 2016-08-22 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdE1wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9f41913214aa03944316a0be51f3793813faad57/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_884.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Людмила Николаева: Статистиката за ръст на руски туристи не съответства на реалността

В разгара на летния сезон 2016, за който от Министерството на туризма отчитат 20% ръст на руски туристи у нас, се свързахме с Людмила Николаева- креативен директор на българския туроператор Гламур Тур, за да потърсим нейното професионално мнение за това какво се случва в действителност на туристическия хоризонт.

Привет, Людмила. Като човек, който работи в сферата на туризма,  как мислиш, оправдаха ли се очакванията на туристическия бранш за много силен сезон?Усеща ли се в действителност ръст на руски туристи по родното Черноморие, включително и в детските лагери? 

Моят коментар по темата е категоричен, че очакванията и статистиката не съответстват на реалността. Като представител на туристическия бранш, работещ едновременно в отрасъла на настаняването и на обслужването на туристи (организация на екскурзии и допълнителни мероприятия), смятам, че количеството рускоговорящи туристи не само не се е увеличило, но и даже намаляло по сравнение с последните два туристически сезона. Това се отнася както за индивидуалните туристи, така и за организираните детски групи от бившото СНГ (Содружество независимых государств). Нагледно този спад може да се проследи както по резервациите в хотелите, с които работя, така и по количеството продадени допълнителни мероприятия на туристи с руски език. По мои лични наблюдения, даже почиващите руски собствениците на апартаменти у нас тази година са по-малко. За сметка на това забелязвам голям ръст сред почиващите български граждани. Това, разбира се, са наблюдения само на един от многото туроператори, а дали наистина е така – ще оставим да каже официалната статистика. 

 Защо се случва този контраст между положителни прогнози и една по-различна действителност?

Според мен контрастът се дължи на избрания от нашите медии подход. Продължителната пропаганда за големия ръст на рускоговорящи туристи е целяла ободряване и мотивиране на колегите в нашия бранш. Като верижна реакция на тази агитация за големия наплив и интерес от страна на бившите СНГ държави , българските хотели къде повече, къде по-малко, покачват цените си, което води до загуба на интерес от страна на и без това обеднелите от кризата на последните години държави. В следствие на това голяма част от очаквания туристически поток се преориентира към по-евтини за тях дестинации. Пожелавам на всички успешен предстоящ зимен сезон, повече вяра в себе си и в уникалността на България, която винаги ще продължава да привлича нашите рускоговорящи събратя.

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...