различно 20 авг. 2016 2016-08-20 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGdyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ae9e391a8ef9cac97234f999f3af8edb1b8d21e5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_872.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кратък наръчник за добри обноски

Добрите обноски са едно от най-важните неща при създаването на първо впечатление.

Те не са задължителни, но се желателни ако искаме да бъдем приети от останалите и да провокираме положително отношение към себе си. Уточняваме – тук не става въпрос за превзетост и прекалена аристократична претенциозност, която по-често има обратен ефект. Говорим за нормално човешко общуване, базирано на взаимно уважение и спазване на елементарен етикет.

Ако искате да се запознаете с „азбуката” на добрите обноски, предлагаме ви да видите синтезираните правила, които etiquette.bg представя. 

Той и тя
Кавалерът върви от лявата страна на дамата при официални поводи, в останалите случаи дамата има право на избор или кавалерът върви от тази страна, която крие риск или опасност.

Ако едната ръка на мъжа е заета с багаж, дамата върви от страната на свободната му ръка. Мъжът е длъжен да поеме багажа на дамата, докато вървят по улицата.

Ако изкачват стълби, кавалерът върви едно стъпало по-назад от дамата, а при слизане по стълби той върви пред нея.

Дамата влиза първа в превозно средство, а пръв слиза мъжът и й подава ръка (ако се познават). Обикновено се очаква добре възпитаният мъж да предложи помощта си на жена с тежък багаж или с дете при качване или слизане, но без да се натрапва и с чувство за такт. Мъжът сяда на освободило се място само в случай че няма в близост правостояща жена, а е длъжен да отстъпи мястото си на своя позната, на бременна или възрастна жена.

Пред отворена врата мъжът отстъпва встрани и дава път на дамата да мине първа, но ако вратата е масивна и тежка, мъжът минава напред. През въртяща се врата първа минава дамата, но ако е неподвижна, мъжът я задвижва внимателно, минавайки напред, и дава възможност на дамата да премине след него.

На излизане от асансьор мъжът дава път на дамата да излезе първа.

В случай че мъжът е инициатор за посещение на ресторант, той поема плащането на сметката. Ако това е предложение на дамата, очаква се разноските да се поемат от нея, макар че в днешни времена често и двете страни предпочитат да си поделят разходите по сметката. Тогава е добре да има предварително споразумение кой ще извади портфейла.

Когато по улицата вървят заедно двама мъже и една жена, тя следва да е помежду им.

Аз и другите
Ако към вход на помещение са се насочили едновременно няколко души, блъскането е недопустимо и предимство имат по-възрастните, жените и децата.

Би било проява на неучтивост да захлопнете вратата зад себе си пред човек, който върви непосредствено след вас.

Пръв слиза от асансьора стоящият най-близо до вратата му. А тези, които запречват изхода му, трябва да излязат от него, за да дадат път на желаещите да слязат.

Вторачването, а и оглеждането крадешком на някого се считат за груба проява на лоши обноски.

Ако някой учтиво ви даде път, кимнете му за благодарност.

Ако се движите по стълби и срещу вас идва човек с багаж, редно е да изчакате на площадката, докато той премине.

Изискванията на етикета са многобройни и едва ли могат да се изчерпят, но в случай че вие се отнасяте към другите така, както ви се иска да се отнасят към вас самите, значи сте осъзнали, че добрите обноски се основават на  грижата за по-слабия и на уважението към себе си и към другите.
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...