различно 19 авг. 2016 2016-08-19 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakFyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0db6ca63e173a31e7eeaa594163138a76116f631/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_864.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Доброволци ще помагат на птиците около Атанасовското езеро

Повече от 25 години в Бургас се провежда природозащитна бригада, която се грижи за Атанасовското езеро и неговите пернати обитатели.

Традицията няма да бъде нарушена и тази година. От днес в продължение на десет дни близо 70 млади доброволци ще се включат в екоакцията. Ентусиастите ще спят на палатки и ще се хранят в импровизирана столова на поляната. Всяка вечер те ще се събират край лагерния огън и ще си разказват интересни истории, а през деня ще работят заедно за опазването на Атанасовското езеро. 

Голяма част от доброволците, заявили желание да помогнат за подобряване състоянието на местата за гнездене на птиците в лагуната, се включват за пръв път. 

В следващите десет дни младите хора ще носят тежки греди и колове и ще газят в калта, за да изградят нови острови, на които през пролетта и лятото ще гнездят рибарки и други дъждосвирцови птици. Доброволците ще почистят и укрепят огромния насипен остров в Южния солник, за да е удобен на саблеклюните и кокилобегачите, които прекарват там през размножителния си период. 

Предстои доброволците да се научат как се коси тръстика, за да разнообразят пейзажа в езерото, и да открият водни площи, в които да кацат за почивка и хранене десетките видове птици, посещаващи лагуната. Специално внимание ще бъде отделено и на двете пътеки, изградени в рамките на „Солта на живота“. Предвижда се да бъде направен мониторинг на посетителите на Пътеката на солта и да се коси в района на Пътеката на саблеклюна.

Всеки следобед и всяка вечер в лагера ще се провеждат и разнообразни занимания, игри, презентации и участие в групи за генериране на идеи. Специално внимание ще се отдели на лекции за едрите бозайници, риби, влечуги и др., като за целта са привлечени лектори и учени от цялата страна.

Част от дейностите ще бъдат посветени на подготовката за предстоящото четвърто издание на Фестивала на солта. 

Участниците в бригадата ще имат възможност да проследят и есенната миграция на птиците. И този път на „Точката” (мястото, от което се следи прелета на птиците) всеки ден ще дежурят по няколко човека, които с бинокли и „зрителни” тръби ще търсят огромните ята на щъркели и пеликани. Щом ги видят, доброволците ще бързат да преброят птиците от всяко едно ято, за да се знае колко са преминали над Бургас и са поели към зимните си квартири.

Инициативата се организира от Българското дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Черноморски солници АД, като дейностите са част от проекта „Солта на живота” към програма LIFE+ на ЕС.



Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...