нетипично 07 юли 2016

РИМ-Бургас предлага тракийски татуси на дамите

Article image
Посетителите на Регионалния исторически музей в Бургас ще имат възможност да се „украсят” с временни татуировки, използвани преди хилядолетия от траките.

Инициативата е на Националнния археологически институт с музей – БАН (НАИМ БАН). Специалистите са разработили колекция от временни татуировки, включащи най-характерните мотиви от телата на траките.

Дамите, които искат да си направят оригиналния татус, трябва да посетят сградата на музея, намираща се на бул. „Богориди” в черноморския град. Всяка от рисунките е на цена от 2 лв.

Лесните за поставяне татуси са чудесно допълнение към тоалета на жените. Те се нанасят чрез намокряне и могат да издържат с дни върху кожата.

В началото на годината Регионален исторически музей – Бургас участва в изложбата на НАИМ-БАН „Огледало на миналото: женската красота през вековете“. Сред предметите, представящи жените от Бургаските земи, са златните накити на богата тракийка, живяла в Месамбрия (днешен Несебър) в началото на III век пр. Хр. 

Изящните обеци, пръстени и огърлици на жените от древна Тракия удивляват със своята пищност и изящност. Накитите обаче не са единствената впечатляваща част от тоалета на тракийките. Много често древногръцките художници, които рисували върху античните керамични съдове, са демонстрирали своя талант и чрез татуировките. С рисунки са били покривани целите крака, ръце и врат на жените. 

Значението на татуирането при траките се отнася към култови практики, свързвани с надчовешки сили. 

Сред най-честите мотиви в татуировките са, ивици с прави и коси линии, вълнисти мотиви и зиг-заг очертания, точки, розети, силуети на животни. Успоредните черти често се комбинират със силуети на животни – змии, сърни или елени.