различно 07 авг. 2016 2016-08-07 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBalFxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--10f3db3ad5417e7fa9cfad3c9b58c631e95cd7b6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_562.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Турският генерален консул Ниязи Акйол: Ако заздравим връзките между хората, няма предразсъдъци, които да не могат да бъдат преодоляни

Наскоро турският генерален консул в Бургас Ниязи Акйол покани на среща представители на регионални и национални медии, за да ги запознае с официалната позиция на държавата, която представлява, по темата с неуспешния опит за държавен преврат. Тъй като в рамките на този разговор не всичко остана изяснено, поискахме допълнителна възможност да зададем още въпроси. Представяме ви отговорите, които дипломатът даде за читателите на „Бургаски репортер”

Г-н Акйол, наскоро споменахте една респектираща цифра с броя на арестуваните заради съпричастност с опита за държавен преврат...каква е приблизителната бройка към този момент?

Тази цифра постоянно се променя и увеличава. Над 13 000 са арестуваните. Тези, които са снети от длъжност са над 60 000.  За съжаление тази операция продължава. Те естествено ще бъдат съдени. Събират се доказателства ,но за една част, за които няма доказателства, ще бъдат освободени.

Но наред с информацията за арестувани се дочу, че над 700 военослужещи са били освободени и обвиненията към тях са отпаднали...какъв сигнал е това към турското общество според вас?

Както казах, това развитие на нещата показва ,че за тези хора, за които не са събрани доказателства, те са освободени. Към настоящия момент в Турция няма гняв или омраза към армията. По-голямата част от армията нямаше нищо общо с опита за преврат. Вече се знае това. Това обединява обществото.

В часовете след началото на опита за преврат всички опозиционни партии, дори и кюрдската партия, се обявиха против опита за сваляне на законно избраното правителство...смятате ли, че това единство представлява невероятно голям капитал, който ще позволи на Турция да премине през този обществен трус?

Аз съм изцяло на това мнение. През тази неделя /на 7 август/  ще се състои митинг, организиран от правителството, заедно с президента и на двете големи опозиционни партии лидерите също ще присъстват. Казват, че това извънредно положение в Турция е въведено, за да бъде унищожена опозицията. Най-добрият отговор на това твърдение ще е този митинг. Там всички ще бъдат заедно. Ако от опозицията си мислят, че ще бъдат унищожени, няма да показват това единство пред света. Ще бъдат ръка за ръка пред телевизионните камери.

Точното това исках да ви запитам...но вие сякаш отговорихте предварително...Като цяло информацията, която пристигаше от Турция в България в дните след преврата беше много противоречива..започна да се насажда едно мнение, че управляващата партия е преминала във фаза на саморазправа със своите политически противници...г-н генерален консул...до момента има ли арестувани членове на опозиционни партии или санкциите са приоритетно върху хора ,свързани с организацията на Фейтулах Гюлен?

Не можахме да разберем защо в западната преса останаха с такова впечатление. В европейските вестници, за които няма значение „ляво” или „дясно” , пишеха едно и също нещо, че в Турция се унищожава опозицията. Откъде започна това нещо, ние не можахме да разберем. Това продължава. Арестуват се само хора ,които имат връзка с организацията на Фейтулах Гюлен. Всички арести се отразяват на първите страници на вестниците и се обявяват пред обществото. Не може да се търси друга причиа за арестите освен това ,че арестуваните са част от организацията на Гюлен.

Сам споделихте нещо стряскащо звучащо...членове на ФЕТО са се интегрирали на ключови позиции повече от 20 години...обяснете моля ви, как турското разузнаване е пропуснало този процес, който заплашва целостта и единството на република Турция?

Може даже да се каже, че годините са 30 или дори 40. Ситуацията е следната. Гледаме една група от хора. Когато те спазват законите, когато извършват дейност в рамките на закона, няма как да се взимат мерки затова ,че те са членове на тази организация. Никой не е предполагал, че те са имали такива намерения. Бавно бавно, колкото повече са ставали сигурни в себе си, те показаха това свое намерение. Затова в Турция се изживява голям шок. Разбира се, че се е знаело, че има такава организация. Има и други такива организации. Това не са официално регистрирани. Имат лидер, уважават го, имат религиозна насоченост. Сега рабираме, че намеренията им са били съвсем различни.

Може ли да се каже ,че организацията на Гюлен е била протежирана от предходни правителства и в какъв момент стана ясно, че ФЕТО е заплаха за националната сигурност на Турция? Например кабинетите, водени от г-н Ердоган и г-н Давутоглу как са разглеждали тези структури през изминалите години?

Разбира се, че тяхната гледна точка е била такава. Тези хора са действали в рамките на закона. Не са правели нищо срещу държавата. Няма как да се вземат мерки спрямо хора, които извършват нещо в рамките на закона. Те са имали доверие, но това доверие е било предадено...така накратко може да се обясни.

След като турската армия не позволи на извършителите на преврата да свалят правителството,може ли тогава да кажем, че армията е доказала, че е безспорен  и истински гарант на демокрацията в Турция и на светския характер на държавата? Защото, съгласете се, че се чуват и доста коментари, че заветите на основателя републиката на Кемал Ататюрк са поставени под заплаха...

Това, че опитът за преврат беше неуспешен, главна заслуга за това беше на турския народ. Държанието на нашия президент, на правителството...естествено турските медии имаха голяма роля. Разбира се, че реакцията на турската армия беше важна. Армията, правителството, президентът,  различни неправителствени организации всички те са гаранти и поотделно и взети заедно.

Тъй като повечето българи изглежда не мислят какво би се случило, ако превратът беше успял...бихте ли споделили с нашите читатели...какво щеше да е опасността за България, ако този преврат не беше потушен?

Ако беше успял този опит за преврат? Този въпрос наистина ме кара да настръхна. Разбира се, че вече нямаше да има демократично управление. Откъде го знаем ли? Попаднахме на списъци, съставени от хората, които опитаха да направят преврата. В списъците бяха министри, кметове на големите градове, ръководители на важни държавни институции. На тяхно място щяха до поставят военни. На демокрацията щеше да бъде поставен край. За колко време, не знам. Затова е нормално, че обществото изразява сега несъгласието си срещу това. Имаше голяма опасност.  Наистина от наша гледна точка...идват ми много страшни неща на ума...чуваме тук в България да се говори, че ако превратът е бил успешен, щяли да дойдат много бежанци. Щеше да има и много други проблеми. Благодарение на целия народ, всичко това се размина. Разбра се, че вече не могат да се правят каквито и да е било опити за преврат.

А вие лично притеснихте ли се, когато чухте за началото на преврата?

С голямо притеснение наблюдавах дирекните излъчвания по телевизията и бях много шокиран. Видях как бомбардират парламента на страната ни. Видях журналист, зад който се виждаше сградата на парламента в полунощ и се видя как хеликоптер хвърля бомби. Видях избухването на бомбите. Това не е сграда, покрай която съм минавал толкова често. Това е един символ на демокрацията и никой не е посмял да му посегне, а да видиш как го бомбардират...да видиш това...беше голям шок и притеснение. Добре, че беше кратко. Народът и правителството бяха единни. Когато разбрахме, че превратът е неуспешен и се поуспокоихме. Това бяха картини, които никога няма да забравя. Горе на моста видях как военни убиват цивилни граждани, танкове да смазват автомобили..това са неща, които не сме и предполагали, че можем да видим през живота си.

Разговарях с няколко мои приятели и съграждани, които бяха през последните седмици в Турция. Те ми споделиха, че нищо не ги е притеснило, нищо не ги е заплашвало и, че Истанбул е все така прекрасен...и все пак...лесно ли се прави туризъм в страна с извънредно положение?

Туристическият сектор имаше лош период и преди опита за атентат. Наблюдаваше се спад в ръста на туристите. Все още продължава тази кампания да се представи Турция в негативна светлина. В Европа не подканват хората да посещават Турция при това положение.

Ако не се лъжа, официално бяха изнесени данни, че турската икономика е понесла загуби от порядъка на 100 млрд долара заради този опит за преврат...Как ще превъзмогнете този икономически удар...има ли правителството готов пакет от стимули и мерки за инвеститори и за местните предприемачи?

Разбира се, че опитът за преврат се отрази на икономиката. Това отражение беше много по-малко, отколкото предполагахме. Да, отрази се на турската лира. Към днешна дата обаче лирата се нормализира, даже борсата в Истанбул не затвори нито за един ден. Вярно е, че се наблюдаваха  доста продажби на акции, някои акции загубиха от стойността си, но няма някаква голяма промяна в стабилността на турската икономика. Турската икономика се изчислява на 1 трилион долара...тези загуби не са в такъв размер, че да повлияят в дългосрочен план.

Г-н генерален консул...според статистиката в България има над 2000 турски фирми...временните сътресения в Турция и обезценяването на лирата могат ли да се отразят на работата им тук или те са достатъчно гъвкави, за да преминат през тази фаза?

Аз мисля, че тези фирми са достатъчно гъвкави, за да преминат през това. Няма нищо, което да показва ,че върху работата им е оказал влияние опитът за преврат. 

Огромен брой администратори, чиновници, виши офицери, експерти и специалисти в най-различни сфери на обществото вече са отстранени от длъжност заради обвързаност със структурите на Фейтулах Гюлен... Има ли в Турция достатъчно подготвени кадри, които да запълнят този експертен вакуум?

Според мен има достатъчно специалисти. Приблизително в Турция броят на държавните служители е около 3 млн. Да, ще има период на малък преход, докато се направят нови назначения, но няма да има изоставане в нито една сфера. Нямаме притеснения.

С голямо притеснение в България следим напрежението в диалога между Турция и ЕС...заговори се, че споразумението за бежанците може да бъде прекратено...извън езика на дипломацията, с думи прости...трябва ли да се боим от бежанска вълна, която може да залее България...все пак в Турция има над 2 млн. бежанци от Сирия, които също могат да поискат да тръгнат към Европа? Турция ще ги спре или ще ги пусне?

Много неща се казват във връзка с бежанците. Има условия, поставени от двете страни в това споразумение. Има условия, които Европа не е изпълнила. Разбира се, че ние изразихме това наше мнение на европейските ни приятели. Не е правилно да правим изводи, че 2 млн. бежанци отт Турция ще пристигнат в България. Това също е добавено като детайл в негативното отразяване на нещата в Турция, също е част от негативната кампания.

А сега ако позволите от темата за неканените гости да погледнем към очакваните гости...прави ми впечатление, че от пролетта до днес доста луксозни автомобили с истанбулска регистрация са паркирани край хотелите в Бургас и по Южото Черноморие...може ли да се говори вече за тенденция в нарастването на интереса на активните , работещи и платежоспособни турски туристи към нашия регион...поне вие „улавяте ли” такава тенденция?

Вие в Бургаска област сте съседи с една от най-богатите части на Турция. Нормално е от Истанбул и от други близки райони да идват тук. Малко по малко те откриват България, така да се каже. Предполагам, че този интерес ще се увеличи въпреки ограниченията. 

Доскоро статистиките показваха ,че турските туристи предпочитат българските зимни курорти, но вече те се появяват и по нашите морски курорти. Това е нова тенденция.

В Турция има много хора, които практикуват зимни спортове. Това се разбира и по увеличението на цените. Турските зимни курорти не могат да посрещнат нуждите на всички тези хора. Недостатъчни са местата за тези спортове. Предполагам, че и през зимата и през лятото, тук в България ще има мого турски туристи, стига условията да са подходящи.

Някои политически партии у нас определят като заплаха отпадането на визите за турските граждани, които искат да пътуват в ЕС. А вие бихте ли посочили ползите от такава промяна...какво би спечелил ЕС и какво би спечелила България от отпадането на тези ограничения?

В политиката най-лесно се използва страхът. Все повече в Европа се използва страхът. Виждаме как в цяла Европа се насажда страх. И за Турция и за ЕС ще бъде полезно премахването на визите. А относно България...милиони туристи могат да идват, ако се премахнат визите. Това може да доведе до двойно и тройно увеличение на приходите от туризъм в България. Сега няма безвизово преминаване. Ще се увеличат и взаимоотношенията в икономиката. Ще е хубаво за икономиката. Нашите бизнесмени сега не могат да идват тук, не могат да ходят в Европа. Не могат да правят инвестиции. Сегашното положение пречи на взаимоотношенията и работата на университетите, на неправителствените организации. Това ще допринесе за развитие на отношенията между хората във всички сфери.

Г-н генерален консул, мислите ли, че сред българите има предразсъдъци по отношение на турците и съответно предразсъдъци у турците по отношение на българите, които ни пречат наистина да развием много по-добре двустранните си отношения? Бихте ли посочил такива предразсъдъци, които се стремите да премахнете с работата си като дипломат...

Мога с чиста съвест да заявя, че в Турция няма никакви предразсъдъци спрямо българите. Ако някой не ми вярва, нека да поговори с българи, които са били в Турция или нека сам да отиде в Турция. Там ще видят какво е отношението към българите. Не мисля, че ще чуят нещо по-различно от това, че са били посрещнати много топло. На Балканите и в България има някои предразсъдъци, остаали от историята. Тези теми са много чувствителни. Не искам да навлизам в подробности. Вместо мен тези неща трябва да се анализират от историци и учени, от хора от тази сфера. Ако говорим за преодоляване на предразсъдъците, това можем най-добре да го направим, като увеличим връзките между хората, взаимоотношенията между хората, защото вие не можете, без да видите един човек отсреща, да имате мнение за него. Затова колкото е възможно, нека повече българи да пътуват в Турция, да създават приятелства. Важно за мен е това. Да има връзки между институциите е важно, но ако заздравим връзките между хората, мисля, че няма предразсъдъци, които да не могат да бъдат преодоляни. Затова работя аз.

Успяхте ли да създадете приятелства вече в Бургас, в България...семейството ви чувства ли спокойно в нашия град и в нашата държава, имате ли проблем с това, че сте турци?

Не, не е по никакъв проблем. Аз се чувствам голям късметлия, чеживея  в Бургас. Обиколил съм доста места в България и видях, че всяко място е хубаво само по себе си. Казва се, че Бургас е най-добрият град за живеене. Имаме много приятели тук. Не е пречка за нас ,че сме дошли от Турция. Дъщеря ми учи тук в детска градина и вече започна да говори на български и ми превежда понякога. Виждам това като една много добра инвестиция за детето ми. Един ден ,когато си тръгна от тук, ще бъда с много добри чувства. Много бих искал всичките ми приятели да дойдат и да видят България, аз и ги каня да дойдат.

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...