различно 04 авг. 2016 2016-08-04 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaUVxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7cb006e8e238a1f4534799ed862d3105701983f1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_528.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Държавата Европа

„Ако една страна не е уверена в самоуважението си, ако не е уверена в самата себе си, ако не познава духовните си основи, то тогава не може да бъде успешна и в икономическо отношение. 

Ще станат силни страните, чието чувство за национално самоуважение е силно. В Европа преобладава либералният принцип, който иска да деконструира всички традиционни ценности. Срещу него стои консервативният възглед, който иска да запази традиционните ценности Това противопоставяне съществува в медиите, сред интелектуалците, в Европейския парламент и в цялата общественост. Считаната за либерална, организация ФИДЕС се превърна във водеща консервативна партия в Унгария“, казваМинистър председателят на Унгария и ръководител на ФИДЕС, Виктор Орбан.

А от думите на Алексис Ципрас се чувства силна увереност: „Ние не искаме нови кредити и помощи. Необходимо ни е време за изпълнение на нашия план за реформи. Гърция ще бъде съвсем друга държава само след 6 месеца“.

Австрия е гласувала за крайнодесния НорбертХофер, загубил с минимална разлика от бившия лидер на „зелените“ Ван дер Белен.

Във Франция спечели местните избори крайно десният Национален Фронт, воден от Марин льо Пен.

Демокрацията е функционирала добре в периодите на относителна стабилност , но сега, когато светът бързо се променя, тя е срещу принципите, заложени в основата ѝ.

Необходимо е да обърнем внимание на природата и да я последваме. Тя ни тласка към взаимна зависимост, глобалност, интегралност. Бъдещият свят ще бъде по-компресиран в сближаването на страните и народите.

Необходимо е да се стараем за взаимното сближаване и възпитаване на народите за обединение в система, подобна на цялата природа, отдавайки почит на обединена Европа.

Европа не е монолит, а конгломерат, който не се разпада, защото има свързващо вещество.

Свързващ елемент в конгломерата „Европа“ е общата история, съвместните институции, сходните ценности, чиито източници са Античността, Христианството, Епохата на Просветлението.

Когато говорим за обединение в нашия свят, смятаме, че то ще доведе до унищожаване на индивидуалността, до изчезването на народи, раси, религии и т.н. индивидуални особености.

Да сме европейци, означава да се грижим за тези фрагменти, от които ние като нация се вписваме в огромната Европейска мозайка. А много от националните фрагменти имат общоевропейски корени. Затова Европа трябва да бъде единна.

Необходимо е обединението да се постигне над нашия егоизъм, без да засяга нашите земни различия, а само да се анулира егоистичното им използване.

Нямаме право да унищожаваме и най-малките отличителни черти на всяка една личност или народ. Нали, именно те, ни дават силата и мощта при сливането на различията.

А на ЕС не достига усещането за идентичност на културата, за Европейска идентичност. Отсъства разбирането за смисъла на Евросъюза. Европа като общество не носи смислово значение. Нямаме общ език, чувство за идентичност, обща историческа памет, не сме единна нация.

За да се изгради Европейската държава, трябва ние самите да я сътворим.

Процесът на европейската интеграция се състои в преодоляване статуса на националните демократични държави, но без точното определяне с какви институции следва да се заменят.

Неизбежно ще възникне Европейската държава от този процес.   

 Автор: Емилия Наумова

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...