различно 02 авг. 2016 2016-08-02 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdm9wIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6c314af64e79ce252861ba14381e31b638905750/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_495.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Искате ли да бъдете лидер? Можете!

Отдавна е ясно, че добрият лидер е строг, но справедлив. Той знае много точно къде е тънката граница между либералното отношение към другите и загубения респект.

Независимо дали оглавявате цяла държава, голяма компания или сте предеседател на клуб по интереси, трябва да се съобразявате с няколко прости правила ако искате да бъдете успешен ръководител. 

Според Training Academy има 7 основни „закона”, в които добрите лидери вярват.

Бъдете добри хора
Едно от най-трудните неща за лидерите е да се справят с емоциите си. Много от тях са прекалено сдържани и не показват чувствата си, защото се страхуват, че хората ще ги приемат за слаби и уязвими. В действителност любезността, милосърдието и добрината винаги действат стимулиращо за екипа. Това е златната среда, между това да бъдете себе си и да не се притеснявате, че изглеждате слаби.

Добрината е слабост, когато се използва за реализиране на егоистични цели. Идеален пример за точно обратното отново е Шулц, който в следващите 10 години ще дари $ 250 милиона за образованието на служителите си, без това да ги обвързва по някакъв начин с Starbucks. Това е дело на истинска добрина.

Бъдете силни, строги и взискателни, но не и груби
Сред основните характеристики на добрия лидер е неговата сила. Хората винаги изчакват да видят, дали лидерът им е силен, и след това решават дали да го последват. Те имат нужда от някой, който не се страхува от новите и трудни неща, някой, който ще ги поведе смело напред. Много по- вероятно е хората да покажат своята сила, едва когато са видели това от лидера си.

За жалост много лидери бърка властта, контролът и  грубото поведение със силата. А тя не е нещо, чрез което хората биват принуждавани да правят нещо против волята си. Правилно използваната сила сама поддиква хората да направят това, което се очаква от тях. Желанието е по-голяма, което неминуемо води и до постигане на по-добри резултати.

Бъдете модел за подражание
Един лидер, който е чудесен пример за подражание, има и повече последователи. Тези, които се вслушват в думите му имат вяра в него и в това, което казва.

Оказвайте подкрепа на хората около Вас
Добрият лидер осигурява подкрепа на тези, които имат нужда. Това става чрез  отделяне от неговото време, провеждане на разговори, изслушване, даване на съвети. Хората имат доверие  в тях и дори само споделянето на проблема, би им помогнало много. Лидерите не са егоцентрични, обърнати единствено към себе си, хора. Те искрено желаят и полагат усилия за успеха както на екипа, така и на всеки член от него.

Изслушвайте другите
Лидерът слуша активно и умее да разбира хората, дори и при липсата на думи. Също така той позволява на другите да допринасят за успеха на организацията. Новите идеи могат да бъдат много полезни за развитието на организацията, стига да бъдат изречени на глас и да бъдат чути от когото трябва.

Давайте възможност на хората около Вас да изразят своята креативност
Много хора се страхуват от новите неща, затова ограничават себе си и останалите около тях. Добрият лидер дава нужната свобода на своя екип. Той е винаги отворен към нови идеи, колкото и нестандартни да са те. Никога не се знае кое би извело организацията до нови хоризонти.

Учете се от грешките си
Един добър лидер не продължава да прави същите неща, ако не вижда прогрес в работата си. Той разбира, когато нещо не спомага за развитието на процеса и го прекратява. Не се притеснява и да признае своите грешки, да поеме отговорност за тях и да научи своя урок. Така дава отличен пример на хората от екипа си, което им помага да бъдат още по- продуктивни и полезни за себе си и останалите.


Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...