различно 14 март 2024 2024-03-14 2024-03-14 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa3lCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e37d25621757498e5af45e6db9e154e1ed6bc203/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210715_104317.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живот като на филм...тежък, прост и скучен

Хол, диван. Любопитен зрител гравитира около шише ракия на масичката пред себе си. Вижда се чаша.

По телевизора "дават" БГ криминален филм. С елементи на психотрилър. И препратки към сатанизъм.

Сегиз тогиз на заден план се чува песен на особен английски език, за да се загатне на зрителя, че продукцията има и саундтрак. Белким, санким, чунким заблуденият зрител си го купи. Но той засега си купува ракия.

На моменти героите от филма "забиват", т.е внезапно замлъкват и се вторачват в нищото. Слава Богу, поне не заспиват като ония от "Аватар", дето им дърпаха контакта.

Мълчат, та се пукат. Паузата става драматична. И леко нелогична. Може пък да е по сценарий. Извън сценария зрителят нервно пие ракия.

Героите от филма продължават да гледат в нищото и да не казват нищо. Зрителят опулено ги гледа и чака нещо да се случи най-сетне.

Минава време. Направо майката му разкатават на пустия му времеви пространствен континиум. Героите мълчат и мислят.

Хайде, един да мълчи и да се пули, но в една от сцените трима едновременно мълчат и гледат в нищото. Моля, моля. Нека не се заяждаме.

За всеки случай в близък и в далечен план се показва някаква местна забележителност, за да се стимулира вътрешния туризъм. Старец продава сувенири на мост. Абсолютно празен мост и зрителят се чуди защо този търговец не отиде на място ,където има движение на хора.

На заден план се чува нова песен на странен английски, с което се намеква, че филмът има и саундтрак.

Героите достигат до другата крайност. Досега са мълчали по единично или групово като пънове, но вече започват групово да крещят, за да компенсират нелогичните паузи в сценария.

Но всъщност, ако се замисли човек, демек зрителят, и крясъците са вид пауза, защото не водят до нищо. И не им се разбира нищо.

Третата серия е изминала.
Зрителят си скубе косата и осъзнава, че животът изглежда безнадеждно и безсмислено. Поне една вечер от него е била пропиляна.

Затова си налива една голяма ракия, изпива я на едри глътки, прекръства се и промълвява "Ъъъъ, убитата героитя поне се отърва в първа серия, а аз вече се мъча три серии"
Покле прецъква на "Ергенът".

Три минути по-късно зрителят излиза на терасата на жилището си и започва да вие срещу луната. Без пауза.

Четвърта серия би трябвало да е по-страшна, а?


Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...