различно 11 сеп. 2023 2023-09-11 2023-09-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa2VBIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7461a2a645edd3de741a8c18ffadab22f30130d2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20210716_114134.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Причините за военните преврати в Африка в последно време

Днес отново ще ви срещнем с нашия редовен събеседник и анализатор д-р Зияд Ел Масри. Този път очакваме от него да ни обясни с думи прости причините за поредицата от военни преврати в Африка, които обхванаха за кратко време страни от източния до западния бряг на този континент.

Преди около година и половина в един от разговорите ни прогнозирахте, че следващата точка на глобален конфликт ще бъде Африка. Нещо повече, посочихте точно и локацията на бъдещата конфликтна точка и според вас това трябваше да бъде  поречието на река Нил между Судан, Етиопия и Египет...Тогава прогнозирахте, че тези три страни ще влязат във война заради водата на Нил. Обаче виждаме днес поредица от военни преврати от Източна до Западна Африка, които разтърсиха шест страни...Очаквано ли беше това?

Осем са страните, всъщост. Който наблюдава процесите на глобално ниво, ще види, че светът не е вече същият.

...това го казахте и през 2012 година за Арабската пролет...

...точно така. Същото е. С новите технологии всичко се случва в реално време, хората разбират, че нещо се случва моментално. В XXI век промените обхващат хората сега и тук. Но понеже говорим за технологии, нека посочим кое е най-важното за тях. Енергията. Енергийните източници от нов тип. Преди конфликтите бяха заради петрол. От 60-те години кофликтите бяха в Арабския свят заради петрола, но днес причините са вече други.

Напрежението вече е в Африка заради залежите от литий, кобалт и други суровини, които са най-важните за бъдещето. 90% от източниците на енергия за Франция са от Африка. Символично светлината във Франция е заради източници от Африка. Благодарение на нейните бивши колонии, чиито суровини Франция ползва. Тези държави стоят на тъмно, а Европа е на светло. Интересно е и това, че парите на 14 държави от Африка се печатат отново във Франция. Същите тези държави имат милиардни дългове отново към Франция. Всичко това води до точката на пречупване. Хората в тези държави се пробудиха. Чрез технологиите те виждат как живеят французите и сравняват всичко със своя живот. И се питат защо мизерията е за африканците, а суровините са за французите.

Но не е ли причината за превратите това, че в някои от тези осем африкански страни управляващите са практически несменяеми?

Те са несменяеми, те са недемократични, но Франция ги подкрепя. Французите са съгласни с отношението на тези правителства към хората , с корупцията, с кражбите от шепа управляващи и всичко това е заради суровините. В Габон над 50 години управлява едно семейство.

Като в Сирия ли?

Да, принципът е същият. Дядо, баща и внук управляват.

Но ако от Източна Африка до Западна Африка осем държави се тресат от конфликти, а там се вклиняват Исмялска държава и Ал Кайда, това няма ли да дестабилизира целия континент и тази нестабилност да заплаши и Европа?

Тези военни преврати бяха проведени от млади офицери. Интелигентни, образовани. От хора, които искат истински промени и живот като в нормалните държави. Тези преврати не са като превратите през 70-те години, когато Франция стоеше зад тогавашните събития. Тя тогава обучаваше военните, които сваляха правителствата. По причина, че в Алжир и в други африкански държави хората искаха французите да се махнат. Тогавашните преврати доведоха да еднолични диктаторски режими. Защото по-лесно е да се разберат с едни диктатор, отколкото с различни партии, парламенти и правителства.

От две години насам млади, образовани хора свалят диктаторските режими в африка. А колкото до Ислямска държава, това вече е невалидно. Няма нищо общо. Това се изтърка. Търсят само предтекст, за да унищожат хора или държави. По-скоро в случая Китай, Русия и Турция имат пръст в събитията в тези осем държави в Африка, отколкото Ислямска държава. По-склонен съм да мисля така.

Значи след загубата на влияние на Франция в този африкански пояс от осем държави прогнозирате, че Русия, Китай и Турция ще увеличат своето влияние, така ли?

Франция излиза, на нейно място влизат Русия, Китай и Турция. Виждаме промени на картата на света. Виждаме къде губи Европа. Имаме повече от една велика държава. Има регионални сили. И дори Иран е сред тях. Но Европа е ужасно пасивна в този процес, играе ролята на подчинен на САЩ. Европа е в изолация и губи влияние.

Но нали Европа има силно политическо, икономическо, ако щете и културно влияние над Африка. Как ще го загуби?

Африка е място, където Европа трябва да има водеща роля.

В ЕС има държави, които имат авторитет в Африка. И това са страните от Източна Европа. Години наред африкански студенти са се учили в Източна Европа, в България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша...Тогавашните студенти днес са в правителствата на африкански държави. Запознах се с представител на правителството в Египет, който говори чист българсик език.

Преди години ми споделихте, че според вас никой не обстрелва с бомби и ракети ЕС, но стрелят по него с човешки торпеда, т.е с бежанци и мигранти. Да очакваме ли нова вълна от Африка заради превратите? Бежанците няма да тръгнат към Русия, Китай или САЩ, а пак ще атакуват границите на Европа...

Африка наказва Европа. Дълги години европейски протежета управляваха африканските страни. Франция, Великобритания, Германия, Италия...те взимаха суровините на Африка. Днес африканците ги наказват. Гладните нямат друга алтернатива освен да отидат при онези, които са им взели всичко. Европа се изгради на гърба на африканците. Европа им взе всичко, а не инвестира нищо там. Ако затворите една котка в една стая много, много дни и после отворите вратата, тя вече няма да бъде котка, а озверял от глад лъв. И ще ви изпохапе.

Някога СССР и ИЗточна Европа, с цялата условност на това твърдение, взимаха суровини от Африка, но в замяна обучаваха африкански студенти. Създаваха лекари, учители, строители, военни, инженери...всичко. Затова спомените на африканците за Източна Европа са добри.

За съжаление в България, както и друг път съм казвал, не използваме този наш авторитет в Африка.

Ще има ли и други разтърсени африкански държави? А ще има ли военен отговор на останалите африкански държави срещу превратите при техните съседи?

Има мъдрост в тези държави. Не очаквам намеса. В Африка протичат други процеси. Държавите ще се конкурират и ще изградят силен и развит континент. Китай и Русия ще инвестират там. А забележете, че САЩ също не взимат страна в тези конфликти. Те също си правят сметката. Единствено Европа стои встрани от процесите и губи.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...