време за прогноза 16 ян. 2023 2023-01-16 2023-01-16 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3ArIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6f06ff969f4aba518994bd64332032043f2aec64/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20170914_130658.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Български боляри играят шах, царица поръчва рокли...и други чудеса

В тая студена януарска вечер чорбаджи Марко, гологлав, по анцуг, стои с цялата си фамилия пред телевизора. Гледат български филм. Исторически.

До бай Марка, до старата му майка и до стопанката му седят по холовата гарнитура и навред четири деца — големи и малки, които, въоръжени със смартфони четат, чатят, лайкват, шерват, гледат клипове, пускат сторита и рийлове, пък сегиз тогиз просто скролват.

Те напълно оправдават турската дума: сеирсандък душманларъ.

Бащата хвърля от час на час строги погледи на тия запъхтели работници с препускащи пръсти по тъчскрийните, пък нервозно ги навиква...

- Гледайте филма, бре маскари. Исторически филм е туй, за цар Симеон.

Марко се обръща към жена си, която се е понавъсила неодобрително, пък казва строго:

— Нека да гледат телевизия при мене — да не са жедни за култура. Аз не ги ща да станат простаци, като пораснат.

Дълбоко патриотичен и родолюбив, Марко полага голяма грижа да вдъхне у децата си патриотично чувство. Вечер, доде минат новините, те са длъжни да присъствуват на цялата емисия. Дойде ли излъчване на български сериал, всички трябва да го гледат.

Още в първите пет шест минути "Войната на буквите" дава възможност на зрителите да видят как пламъците на поръчков пожар унищожават целия книжен фонд на царския дворец. Царят с царствена осанка и не чак дотам царствена сива коса с ужасни крясъци заповядва всички книги да се препишат наново, но запенен и задъхан от крясъците си, не уточнява на книжовниците откъде ще се вземат оригиналните книжни извори, които вече са превърнати на пепел. Заради което книжовниците гледат изнурено и объркано.

Децата по холовата гарнитура вече пъшкат...

Тате, че този филм е по-страшен от филма "Ботев" дори...- обажда се най-големият син...

Млъкни, бре...франкмасонин, такъв! "Ботев" беше шедьовър!!! - отвръща разярено чорбаджи Марко.

А от екрана се лее като пълноводна река ФИЛМЪТ...новият.

В много близък, но за сметка на това неясен план камерата показва царски син един брой и братът на царицата да играят шах. Може би "сицилианска защита", но не е сигурно...А царицата гледа ходовете на гросмайсторите..., докато скришом поръчва рокли, защото мъжът и се кани да превземе Константинопол и не върви да скита из Форума с вълнена пола и кожух. По същото време средновековните български шахматисти притупват мителшпил и ендшпил и толкоз. Шах и мат.

Чорбаджи Марко леко повдига лявата си вежда нагоре, а дясната още по-нагоре. Демек кокори се. Чуди се що ще шах в двора на цар Симеон, ама ...решава да се довери на сценария и да приеме за нормално наличието на тази игра в ежедневието на двореца. Пък и умението да се играе на шах обяснява военните успехи на българската държава по онова време. Все пак Преславската шахматна школа е била световно известна.

А от екрана продължава да се лее като пълноводна река...Филмът.

Царят вече е избухнал поне десет пъти в истерични пристъпи. Той или говори през зъби или крещи, но през цялото време раздава заповеди, обсипва с крясъци и със закани всичко, което мърда...

Разказвачи на приказки за лека нощ срещу народни будители

А царицата вероломно поръчва рокля след рокля и поставя хазната в положение на дефицит. Между другото заповядва на шефа на тогавашната агенция по приходите да конфискува кравата на една славянка, която доставя мляко за царската кухня над десет години. Не става ясно кой ще се грижи за кравата оттук насетне, а може би царицата по този начин иска да си осигури кожа за нова чанта или кожено яке.

Царят влиза в поредния си пристъп. Явно не е пил мляко за закуска и нервен. Заповядва на големия си син да тръгва из цялата страна, за да търси подпалвачите на книжния фонд, пък после да избие всички замесени в палежа. И нарежда на другия си син да тръгва към Константинопол, за да учи в Магнаурската школа. Да се учи да ползва главата си.

Ето, това е владетел, с твърда ръка води държавата - възкликва възхитено чорбаджи Марко, а средният му син не се стърпява, пък вика

"Тате, филмът е безумен, нека пуснем "Реал Мадрид срещу Барселона"!

Млъкни, бре поганец!!! - отвръща домовладиката и дава знак всички да мълчат, защото почва интересното...

Българският живот в неизбежност

Младият княз, който трябва да се учи как да ползва главата си, първо общува насън с уморен вълк, после влиза триумфално в Константинопол и почва моментално да ползва главата си. В имперската столица за кратко време демонстрира блестящо владеене на езици, но и неумение да се пазари, защото отказва да купи папагал за една жълтица, за да може да го купи за две жълтици, пък да го освободи. Папагалът на всичкото отгоре отказва да литне.

Между другото си харесва едно момиче ромейка /няма спор, красиво е/  и смело го кани на танци през вечерта, а момичето ромейка, което се оказва императорска внучка, учудено от дързостта му, го пита дали е нормално да излиза по нощите на танци с непознат.

Князът дава да се разбере, че за него като жител на Преслав това е най-нормално нещо на света. Внушението е, че в Константинопол освен Магнаурска школа има явно силно развит нощен живот със съответните му клубове с жива музика и с танци..., където ходят без резервации да купонясват дори и членове на императорското семейство...

Нещо като Студентски град в София от бъдещето, но с повече елементи на аристократичност.

Иначе казано, князът се държи като изтърван в Константинопол и навсякъде на всеки срещнат обяснява, че той е българският княз, ама не престолонаследникът, а вторият в линията на унаследяването, демек нещо като принц Хари, ама не съвсем. Жителите на константинопол обаче нехаят и зехиря си не дават за това, че той  екняз, което показва нивото на напрежение. 

Малко по-късно действието ни среща с византийския император Лакапин...проскубан възрастен човек с бутафорна корона, който видимо скучае, защото вероятно не може да играе шах или поне няма с кого да играе шах. Василевсът поне не крещи, но за сметка на това плете интриги и не крие презрението си към "юртаджиите".

Младият княз отива с приятеля си на дневен коктейл или бизнес обяд, където разкрива, че приближен до императора е всъщност подпалвачът на книжния фонд в Преслав. Затова напуска рано рано коктейла или бизнес обяда и изпраща кратко съобщение чрез гълъб на баща си.

Баща му, царят...получава писмото, дошло на крилете на гълъб, озверява, получава истеричен пристъп, нахлува в покоите на царицата, където нейният брат в същото време разресва косите и с гребен. Там Симеон Велики с нови крясъци гневно заповядва да се обяви война на Византия и долу горе това е.

В паузата царицата, която остава с донякъде невчесана коса, поръчва нова рокля...Царят е вчесан, но сивата му коса мяза по-скоро на перука, а от това строгостта и величието му направо издишат. 

Актьорите масово изглеждат измъчени...първа серия от филма е изтекла, но никой от тях не е пил мляко, защото единствената крава във филма е била неразумно конфискувана и няма мляко. Така и не става ясно какво се е случило с кравата и няма надежда мистерията да се разплете.

от напрежение чорапите на чорбаджи Марко се разплитат. Той е озадачен от случващото се на екрана, децата му отдавна са наизкарали смартфоните и четат, чатят, лайкват, шерват, гледат клипове, пускат сторита и рийлове, пък сегиз тогиз просто скролват.

Чорбаджи Марко с изпъшкване пуска Реал Мадрид срещу Барселона, вижда как "кралете" губят и усеща, че главата го боли. Всеки момент ще отиде да пикае връз син камък, че да не сънува кошмари довечера. Или да сънува вълк, пази Боже.

За следващата неделя знае, че трябва да върже децата, жена си и майка си с въжета около телевизора, иначе ще трябва да гледа втора серия абсолютно сам...

Ха, че то време за прогноза станало.

Днес ще е облачно и хладно в Бургас и в региона. Не се очакват валежи.

Нека е хубав денят ви

автор: Красимир Калудов

P.S Прости ми Вазов, че тъй душмански посегнах на твоя свят текст от "Под игото". И не забравяйте...всички критици на филми са магарета или сприхави коне. Простете ми и вие, които сте харесали филма. Аз с вяра, с надежда и с любов винаги ще давам шанс на всеки български сериал, ще го гледам и ще се надявам, че създателите му ще ми дадат шанс да го харесам. 

Апропо, Теодора Духовникова играе силно като царица, защото или се влюбваш в нея или я намразваш. Прекрасна е . Само да не поръчваше толкоз много рокли, бе!!!

И защо оставихте жената наполовина вчесана?

Секс сцената от началото на филма ще я подминем свенливо, щото се случи връз царския трон...и е неудобно някак.

ЕДНА НЕСЛУЧИЛА СЕ ИСТОРИЯ

още текстове от рубриката "Време за прогноза" можете да четете ТУК

 

 

 

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...