различно 30 сеп. 2022 2022-09-30 2022-09-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGQ5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e7f263e810ecd3ac1fbba1d4dc260ec78693efa0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200711_131952.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Време за избор на Сигурното или време за Промяна...Вие решавате

Е, време е за избори.

Предизборната кампания приключва.

И всички сме изправени пред избор.

Както винаги песимистите мъдро казват, че „Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят“.

Обикновено негласувалите песимисти след изборите виждат резултатите, виждат какви абсурдни превителства се съставят и мъдро казват „Аха, казахме ли ви...всичко си е по старому“

Оптимистите не казват нищо. Те просто отиват и гласуват. Всеки път. Не се отказват и не губят надежда. Все се опитват да променят всичко.

Във вече почти отминалата предизборна кампания чухме някаква хора да ни казват „Каква промяна, бе!!! Какви пет лева!!! Откажете се, изберете сигурното, изберете стабилността. Изберете знаещите, можещите, изберете онези, които 12 години доказваха, че са най-добрите!“

Това ни съветват. Да заложите на сигурното, да се откажете от Промяната. Защото промяната била нещо страшно, опасно и лошо.

Винаги е било така.

През 1876 год. мъдрите, знаещите и можещите казвали същото. „Изберете сигурното“

И какво направили въстаниците от Априлското въстание? Избрали сигурното, избрали да стоят под сянката на милостивия падишах или избрали несигурното? Изборът им е бил тежък и страшен. Избрали са да сторят невъзможното. 

Какво са избрали Ботев и неговите четници? Сигурното оставане в Румъния отвъд тихия бял Дунав или ...несигурното. Сигурното или неизвестното, невъзможното. Знаете, че и те са избрали да се опитат да променят всичко. Въпреки съветите да се откажат и да заложат на сигурното.

Какво са избрали опълченците на Шипка? Да отстъпят сигурно назад или да останат и да сторят немислимото, да се опитат да променят историята?

Знаете отговорите.

Когато преди 34 години Стефка Костадинова е поискала да поставят летвата на скока на височина на 2.09 см..., тя сигурното ли е избрала или се е опитала да промени всичко? Когато бургаският боксьор Георги Костадинов е бил на финала на Олимпиадата в Мюнхен с две почти счупени ръце, той избрал ли е сигурния сребърен медал или се е втурнал към невъзможния златен медал, за да спечели олимпийската титла?

Знаете отговорите.

Но това е история. Да погледнем към настоящето.

Сега се намираме пред важен избор.

Да се върнем назад или да продължим напред...

Да изберем сигурното или да предизвикаме промяна...

Вие ще решите.

На втори октомври всичко зависи от вас.

Вие можете да станете част от промяната или да изберете сигурното.

България сега цяла вази гледа.

 

автор: Красимир Калудов

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...