различно 07 март 2022 2022-03-07 2022-03-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGQ3IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dfb88c0116aa2ccfbccbecb66537070814e18b19/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20180715_155538.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Китен...новият символ на българското милосърдие към бежанците от Украйна

Над 150 бежанци от украйна са се насочили към Китен, за да потърсят спасение. Следват ги и други. За тях Китен е онова спокойно място по света, където ще бъдат подслонени, защитени и подкрепени.

Защо Китен, защо точно това малко курортно градче е толкова притегателно за бягащите от руската агресия украинци. Отговор на този и на други въпроси потърсихме от зам. областния управител Пламен Янев, който вече трети ден координира приема на бежанците там.

Как така точно Китен се превърна в бряг на спасението за украинските бежанци? Защо тези отчаяни хора са избрали така единодушно точно това населено място, което на всичко отгоре е пусто в момента?

В петък вечерта ме потърсиха доброволци от Бургас, които всъщност са украински граждани и помагат на своите сънародници да намерят подслон в България. Към тях се обръщат идващите от Украйна. За съжаление случващото се става не по официални канали, а по съвсем други канали. Казаха ми, че в Китен се очертава струпване на украински бежанци и не могат да се справят с този наплив.

Причината да изберат този град е заради съществуващия там детски украински лагер. Тази година са се подготвяли да отбележат десет години от откриването на  почивната база. Може би най-големият такъв лагер в България, създаден за приемане на украински деца през лятото. Оказа се, че за цялото това време от откриването си до тази година през него са преминали над 10 000 деца от Украйна. Хората сега отиват там, защото познават лагера, познават собственика, познават украинеца, който координира приема на гостите на лагера. Сега украинските бежанци приемат този лагер като сигурно убежище и се насочват сами към него, обменят си информация по социалните мрежи. Това е причината да тръгват от Украйна и да отиват не къде да е, а право в Китен. Но доброволците вече изнемогваха, разбраха, че няма да могат сами да се справят и ни потърсиха за помощ.

Какво се случи през почивните дни след този масиран наплив на хора, които се нуждаят от помощ?

През почивните дни благодарение на кмета на Китен и на местни предприемачи успяхме да осигурим изхранването на около 145 души. Те са 65 жени и около 80, някъде там. Хората помогнаха за храната през събота, неделя и за понеделник. БЧК също бяха на място, за да осигурят дрехи, санитарни материали.

Мога да кажа, че в момента украинските бежанци нямат нужда от дрехи, но наистина се нуждаят от санитарни материали, сапуни, паста за зъби, четки, всичко останало, все такива неща...

Бургаски ротарианци вече поеха ангажимент за изхранването на хората в лагера. Така че се надавяме в следващите седем до десет дни да осигурим максимално добър престой на бежанците. Дотогава се надявам да влезе в сила чакана програма за работа с бежанците.

Но основният ни проблем в момента, който не можем да решим и търсим начини да се справим, е отоплението. Търсим начин да обявим банкова сметка за дарения, за да може да се плати сметката за ток в лагера в Китен, защото тя ще е огромна.

Търсим и някой, който да дари количество пелети за отпопление и два три промишлени газови калорифера, за да отопляваме столовата, където хората се хранят и помещението, където децата ще започнат да провеждат вече някакви занимания в детска градина, забавачница или училище дори.

Настина, нуждата от отопление за тези хора е отчайващо голяма още повече, че се задава застудяване.

Колко е капацитетът на тази почивна станция? Колко хора може да приеме?

Максималната бройка от хора, които могат да бъдат подслонени в тази почивна станция, са около 500 души...

А ако тази бройка бъде достигната? Какво ще се случи тогава?

До лагера се намира почивната база на Софийския университет и макар че никой не се е свързал с нас, по неофициална информация се подготвя за отваряне, евентуално да посрещне бежанци. Между двеста и триста души може да подслони. Малко по-надолу е разположена почивната станция на БНТ и БНР. Обходих я и там също тече подготовка. Разполагат с над 100 стаи. Изобщо в Китен има над 15 държавни почивни бази.

Но вие работите ли по някакъв официално пратен ви протокол или се налага да взимате постоянно решения на момента?

Нямаме официален единен протокол, но с оглед на това какво завари правителството в държавата, не съм и очаквал да има. Надявам се през тази седмица да бъде обявена някаква стратегия на база на всички разговори и нещата да се канализират. Но при една неочаквана война катаклизмите са естествени, без по този начин да се опитвам да извинявам или оправдавам, когото и да е било.

При тези примери на взаимопомощ, подкрепа от доброволци и предприемачи мислите ли, че ще се справим като държава с бежанската криза?

Трудно ми е да кажа това, защото никой не знае колко хора ще потърсят помощ от България. Все пак сме една държава с ограничени възможности, а в Украйна има 44 млн. души. За съжаление България има лимит и се боя, че почваме да го наближаваме. Но ние работим.

Превръща ли се Китен в точка, в символ на българското милосърдие заради подслона, който се дава на украинските бежанци?

Аз разглеждам нещата по този начин. От една страна е хубаво, че потърсилите спасение от войната са тук, в Китен на едно място. Защото те са една общност, в която има учителки, лекарки, готвачки...това са жени с всякакви професии. И си помагат. Тези жени искат сами да си готвят, защото украинската кухня е специфична и дечицата искат да ядат определени ястия. Нормално е това. Разбирам ги.

Жените са готови да работят, след като се настанят и почувстват сигурност. Ако някоя жена почне работа, тя ще е сигурна и спокойна, щом за детето и в лагера се грижи друга украинска жена.

Но вече възниква въпросът какво ще работят тези хора, къде ще работят.Сезонът в Китен е далече.

Това май се оказва голямо предизвикателство, работата, която да им бъде предложена?

Да, това е предизвикателство. Трудно е да кажеш на петдесет души „Предлагаме ви да отидете в Казанлък, защото там има работа“ и да ги отделиш от другите двеста, с които са били на едно място. Сложен момент. Труден.

А децата на бежанците в Китен, те как ще бъдат обхванати? С детски градини, с училище? Обмислят ли се конкретни стъпки?

За това вече се работи на национално ниво. Виждам, че се мисли в тази посока, но нека признаем, организацията ще е много трудна. Тези деца не разбират български и включването им в училища или в детски градини ще е много стресово за тях. Как ще се случва всичко това, как ще им се преподава...много ще е трудно...

Вие сте видял тези хора, разговорял сте с тях, те са ви споделили сигурно за своите преживявания...След всичко това какво бихте казал на онези българи, които вярват, че кадрите от Украйна са манипулирани, че там няма война, а мироопазваща операция, какво бихте казал на онези българи, които вярват безрезервно на руското обяснение за случващото се?

Какво ще им кажа ли? Ще ги поканя да дойдат в Китен, за да видят и чуят бежанците. Да му покажат кадри от родните си места, които са били разрушени и унищожени, как са се крили в бомбоубежища. Това ще кажа на подобни хора.

Но макар че се отклонявам от въпроса ви, отново ще кажа. Имаме нужда от помощ за почивната станция в Китен, за да осигурим отоплението на тези жени и деца, които са настанени там. Пелети, промишлени калорифери...който може, нека помогне.

Автор: Красимир Калудов

P.S Тази сутрин беше съобщено, че нови два автобуса с бежанци тръгват от Украйна точно към ...Приморско. Може би и към Китен.

снимката е от Аркутино, община Приморско

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...