различно 05 сеп. 2021 2021-09-05 2021-09-05 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc1I0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2b6f1a38dc49fbcad5ad644f144b9f456d45caa0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/9e145f186bde6d013117194c38043b59f05be8e9.jpg

Burgas Reporter Ltd.

2% щастие са повече от всичко...

Тя се казва…Джейн, но е избрала да се нарича с псевдонима Nightbirde.

Нейната история нашумя тази година. И понеже сме глобално село, може да сте чули историята, но напълно е възможно да е минала покрай вас, без да ви заинтригува.

Това е история за една млада жена, за една песен, за вяра, за надежда, за щастие и за …още нещо, както се казваше в онзи стар филм „Оркестър без име“.

Nightbirde  е една от вероятно хилядите или десетки хилядите кандидатки, които са мечтали да стигнат до сцената на една от най-големите световни шоу програми . Сцената на „Америка търси талант“

Добре, де…тя е минала през първоначалното сито и стига до сцената, където се изправя пред публиката и  пред журито в състав Саймън Коуъл, Хайди Клум, София Верегара и Хауи Мандел.

Когато я питат какво ще представи, Nightbirde отговоря, че ще изпълни своята авторска песен със заглавието It’s Ok.

Първо естествено казва няколко думи за себе си, от които става ясно…от които става ясно, че заглавието е май, ами май не е много Оk за този случай.

Както и да е.

Младата жена пее невероятно. С нежен глас, с пестеливи движения. Не пее, а разказва живота си. Поне живота, който е живяла пред последната една година. А публиката и журито са онемели.

Защото текстът ги зашеметява…

Дори да знаете английски език на базово, докерско, ниво като мен, дори да ползвате гугъл преводач, пак ще разберете текста.

Когато свършва песента, публиката в залата буквално изригва. Всички стават на крака. Много от хората плачат. Дори и журито. А Саймън Коуъл праща талантливата изпълнителка директно на финала. Защото тя пее страхотно. Защото тя е пример, който трябва да бъде следван и защото тя вдъхновява хората.

Но ако се питате защо е толкова важен този текст, защото е толкова важна тази песен, защо е важна в тази история някаква участничка в някакъв музикален формат…, ще ви кажа.

Джейн или както тя се нарича, Nightbirde е на 30 години. Има тежка форма на рак и лекарите и дават 2% шанс да оцелее.

Но тя казва на всичко това It’s Ok.

И намира начин да се усмихва, защото според нея 2% са по-добри от нула процента. Само 2% измерват нейното щастие, но за нея това е ...ами, It’s Ok. Избрала е да бъде щастлива и иска хората да знаят, че тя е по-силна от лошите неща, които и се случват.

Джейн и нейните малки 2%. 

И въпреки че се класира директно на финала, още от сцената на шоуто Джейн или Nightbirde заминава към процедури в болницата.

По време на шоуто тя казва от сцената едни думи, които …които поразяват със силата на своята простота.

„You Can’t Wait Until Isn’t Hard Anymore Before You Dicide To Be Happy”

Ще ви оставя сами да си ги преведете и да ги почувствате.

А аз ще продължа да слушам песента, с която една млада жена казва ва изпитанията в живота си It’s Ok

Като се замисля, това една от най-силните и въздействащи песни, които съм чувал напоследък. Защото тази песен и нейната изпълнителка някак успяват да ни накарат да вярваме, че чудото е възможно. Дори и шансът за него да се измерва само с 2%.

 

Красимир Калудов

източник на снимката ТУК

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...