различно 24 авг. 2021 2021-08-24 2021-08-25 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzk0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0e0e3c09c07e7ef82a3cade277c052af0d8ad44e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20200812_113002.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо Афганистан се срина под напора на талибаните

Д-р Зияд Ел Масри от години разкрива пред читателите на "Бургаски репортер" детайли от процесите в части от света, където има военни, политически, икономически, културни и изобщо цивилизационни сблъсъци. Най-често се обръщаме към него с молба да разтълкува случващото се в Близкия изток и очакваните ефекти за България и ЕС от събитията там. Този път го потърсихме по темата "Афганистан".

В първите дни на месец юли в едно интервю за „Бургаски репортер“ прогнозирахте, че Афганистан ще се превърне в точка на напрежение и нестабилност за целия свят. Тогава светкавичното сгромолясване на тази държава не влизаше в никакви сценарии. Но тогава, пък и сега…предполагал ли сте изобщо, че Афганистан като правителство, като държавна структура може да рухне буквално за една седмица?

Абсолютно. Този процес не е започнал сега в последните дни. Поне от половин година си личеше, че талибаните ще вземат властта в момента, в който американците и съюзниците им напуснат Афганистан. Те са много много по-силни от правителството и от армията.

Сам споменахте и армията като институция. Как една 300 000 армия, модерно въоръжена, обезпечена , поне на документи добре организирана се разбягва панически и отказва да влезе в бой с около 75 000 талибани…? Какво обяснение може да бъде дадено за това поражение без битка?

Защото армията на Афганистан е изкуствена организация. Тя не е създадена с някаква цел да отбранява държавата от външен враг или с някаква подобна цел…В тази държава водещи са племенните отношения, а те са по-силни от всички други отношения. Там отделните племена са много по-силен фактор от централната власт. И това традиция от хиляди години. Интересно е това, че в момента талибаните са успели да обединят няколко различни племена и от тази позиция водят преговори с останалите. Няма как никой да овладее Афганистан, без да е в съгласие с племената.

Никога в историята никой не е успявал да овладее и подчини Афганистан като централна власт. Доскорошното правителство беше избрано от 500 – 600 000 души, които са били в чужбина, в САЩ, в Германия, в Англия и още някъде. Събраха ги и на тази основа създадоха някакво управление, някаква държавна власт, но всичко беше някаква нестабилна и изкуствена конструкция. При първото изпитание всичко рухна. Милиарди долари за  армия, президент, министерства…всичко се оказа абсолютно изкуствено.

Мислите ли, че талибаните ще бъдат в състояние да създадат солидно управление и някаква централна власт върху провинции, които винаги са имали някаква самостоятелност на племенен принцип?

Има огромна разлика между талибаните в тяхната версия от 1996 год. и във версията от 2021 год. Огромна разлика. Талибаните използваха това време, за да се поучат от собствените си грешки. Очаквам, че те ще дадат под някаква форма някаква обществена  свобода, приемлива за света.Затова американците и техните съюзници водят разговори с тях. Има преговарящи групи в Катар. Може би ще позволят да има опозиция, може би ще дадат някакви права на жените…е, няма начин да станат модерна демократична държава, но един пакет от базови права, някаква държавна организация, която може да има контакт със света…мисля, че ще предложат нещо такова.

В началото на лятото, когато прогнозирахте, че Афганистан ще се превърне в източник на нестабилност пред границите на Русия и на Китай. Ако всичко това е част от стратегически план на САЩ, тогава …как да тълкуваме последните събития…

Случващото се може да бъде ползвано като някакъв инструмент за влияние. Досега със своята военна мисия в Афганистан САЩ осигуряваха някакъв относителен комфорт на Русия и на Китай. Напрежението в тази точка от света беше под някакъв контрол, а каналите за стоки и хора действаха долу горе…Този район беше относително спокоен и предвидим, но затова американците платиха огромна цена. Оттеглянето на САЩ дестабилизира района и сега вече Китай и Русия трябва да се включат в процесите, за да пазят своите граници.

Няма как, ще се влезе в период на нестабилност и несигурност в Афганистан.

Оттеглянето на САЩ не е част от някакъв изненадващ план. В САЩ имаше вече огромна обществена съпротива срещу тази безкрайна война. Над 20 години стоят техни войници в Афганистан и всеки президент в своята предизборна кампания е обещавал да ги изтегли. Американците си тръгват и съюзните им, НАТО дори, няма място в тази зона на проблеми.

САЩ и неговите съюзници стигнаха до извода, че колкото и да стоят в Афганистан, няма да има никакъв смисъл. Ето, напуснаха и всичко се върна в изходна точка. Все едно, че не са били там 20 години.

Кой може да успокои процеса? Сам споменахте, че Катар са в ролята на посредници..кой може да има някакво влияние върху талибаните и да намери общ език с тях? Иран? Саудитска Арабия? Кой?

Афганистан ще се приема като зона на опасност за тези държави в тази част на света. Няма спор за това. Но едно е да има някакви предупредителни ракетни удари от въздуха, друго е да има на място военни бази с десетки хиляди войници. Американците разглеждат случващото се и последиците от събитията така. „Ако талибаните не позволят Афганистан да стане нещо като база на терористични организации, които да ни нападат, тогава да си правят каквото искат“.

Иначе казано, ако талибаните дадат гаранции, че от териториите, които те контролират, няма да има заплаха за САЩ, както едно време ДАЕШ или Ал Кайда ги ползваха за своя база, то тогава няма да има конфликт. Долу горе това се опитват да постигнат като гаранции.

Дори може и да им осигурят някаква финансова помощ. За тях е все едно, че Афганистан се управлява от талибаните. Ще кажат, че афганистанският народ ги е приел да го управляват. Само да няма бази на терористични организации. Има ли такова споразумение, вече е без значение ,че ще има напрежение по границите с Русия и Китай, че ще има контрабандни канали или наркотрафик. Просто тогава проблемът се превръща в регионален, а не в световен.

Талибаните никога не са били непосредствена заплаха за някаква държава по света, както бяха ДАЕШ. Афганистан по време на управлението на талибаните беше нещо като база на Ал Кайда и на Осама Бин Ладен. До момента никога не се е чуло някъде в някоя страна по света да е имало атентат от талибаните. Или те да имат някакви искания към друга страна.  Те си имат за цел да овладеят Афганистан.

Затова САЩ и съюзниците им се оттеглят. Никой не успя да покори тази държава. Това е гробище за империи. Защо САЩ да губят хора и пари на това място, щом могат просто да се разберат с талибаните. Ако се появи заплаха за американците, те ще реагират вероятно мащабно и твърдо, но ако няма проблем, талибаните да си управляват и американците няма да им се месят във вътрешните работи?

Има ли заплаха от бежанска вълна към България?

От Афганистан ли? Не, няма заплаха от типа на вълната от Сирия. Ще ви кажа защо. Около 40-50 000 афганистанци са били на работа през изминалите 20 години в агенции, ведомства или организации на САЩ и съюзниците им. Вече около 9 000 души бяха евакуирани.  Останалите вероятно също ще ги изкарат, но след края на август, когато американците окончателно се оттеглят, талибаните ще затворят границите. Ще бъде много трудно някой да напусне тогава Афганистан. Няма да е масово бягство на хора, както беше с бежанците от Сирия. Единични случаи ще има, но не и такива огромни групи от хора, както бяха от Сирия. Турция не иска да приема такива бежанци от Афганистан.

Хубаво да се знае, че афганистанците нямат някакъв силен интерес към Европа. Има много голямо разстояние до Европа. По пътя им са Иран, Ирак, Турция в западна посока. А и може да ви се струва необичайно, но много от афганистанците дори не знаят къде се намира Европа.

И да се върнем към друга ваша прогноза. Продължавате ли да твърдите, че конфликтът за водата на река Нил между Судан, Етиопия и Египет ще дестабилизира този регион?

Абсолютно е така. Това е следващият голям проблем. Надявам се да се разреши политически, но напрежението е прекалено голямо. Днес Афганистан и Етиопия са източници на напрежение.

А Близкият Изток?

Не, Близкият Изток е уморен. Проблемите на Иран също стоят и затова не мисля, че те биха стигнали до конфликт със САЩ, със Саудитска Арабия или с Израел. От време на време израелците ще удрят някакви ирански обекти, както го правеха и досега, това ще води до малки кризи, но регионален военен конфликт между Иран и други негови съперници не очаквам. Дори очаквам, че заради случващото се с Афганистан, ще се отвори възможност да се реши проблемът в Йемен.

 автор: Красимир Калудов

Друг анализ на д-р Масри по темата "Афганистан" можете да четете ТУК

P.S Племената в Афганистан са доминирани от най-многобройната група пущуни, но освен тях силно влияние в отделни райони имат узбеки, таджики, хазари, перси и други етнически общности.

 

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...