пред олтара 11 авг. 2021 2021-08-11 2021-08-11 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa040IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--50b1cbd71af33d8ac02eaa49ec02b5ebfbebe316/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/cyrkva10.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. мъченик и архидякон Евпъл и св. мъченица Сосана девица

Православната църква почита днес - 11 август, св. мъченик и архидякон Евпъл.

Той живеел в Сицилия, отдаден изцяло в служба на Бога. Събирал около себе си народа, учел го на Божието слово, четял на неграмотните и посвещавал знаещите в учението на Иисус. И като добродетелен християнин в къщата си пазел много богословски книги, с които никога не се разделял.

Един ден, докато четял в една бедна колиба Евангелието, дошли езичници и го заловили. Изправили го пред съда, но вместо разкаяние, Евпъл отворил Светото писание и започнал да чете на висок глас.

Разгневени езичниците хвърлили дякона в тъмница. Осъдили го на смърт.

С Евангелието на шията светецът преклонил глава под меча на палача и бил посечен пред очите на много добродетелни християни. Така завършил мъченическият живот на дякон Евпъл.

На днешната дата църквата почита и св. мъченица Сосана (Сузана) девица.

По време на царуването на императорите Диоклетиан и Максимиан в Рим живеел презвитерът Гавиний, роден брат на римския папа Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г). Презвитерът Гавиний имал дъщеря на име Сузана. Той я възпитал в истински християнски дух и й дал добро светско образование.

Сузана се отличавала с ум и телесна красота, която била превъзхождана от духовната й красота. Тя с цялото си сърце обичала Господа Исус Христос.

Когато чул за красотата на Сузана, Диоклетиан поискал да я направи жена на своя Максимиан. Диоклетиан изпратил при Гавиний знатен мъж - своя братовчед Клавдий, да поговори с него да даде дъщеря си Сузана за съпруга на неговия син Максимиан.

Тя отказала и била затворена под стража.

След петдесет и пет дни, Диоклетиан заповядал на съпругата си да вземе при себе си Сузана, за да я склони да се ожени за сина му. Когато водели Сузана при царицата, последната веднага й се поклонила - тя почитала в Сузана Христовата благодат и целомъдрието. След това света Сузана също паднала пред царицата на земята, но тя ласкаво я вдигнала с думите: За теб се радва нашият Спасител Христос.

Диоклетиан, след дълго чакане, изпратил за царицата и я попитал: Съгласи ли се Сузана на брак със сина ми? Склони ли към любовта на Максимиан? Аз не забелязвам в Сузана и следа от такива мисли и намерение, които дават възможност да се мисли, че някой може по някакъв начин да я принуди към това, отговорила царицата.

Диоклетиан силно се разгневил и дал позволение на сина си Максимиан да опозори Сузана и да извърши над нея гнусно насилие, но не в двореца - нека да я отведе в дома на баща й и там да я обезчести, покорявайки се на своята срамна похот.

Когато света Сузана била доведена в дома си от две жени, тя паднала на земята в стаята си и тук с ридание и плач се молела на своя Избавител Христос за помощ. Максимиан влязъл тихо в стаята, където се молела света Сузана, и видял над нея ангел Божий. Максимиан силно се уплашил. Той не се осмелил да се приближи до света Сузана, а бързо се върнал в двореца, където разказал всичко на баща си.

Диоклетиан изпратил един от своите приближени - Куртий, да разузнае какво прави Сузана в дома си. Но и Куртий, щом влязъл в дома, веднага почуствал силен страх и в ужас побягнал при царя.

Тогава той заповядал на Македоний - ревностен езичник, известен със своята жестокост - да отиде при Сузана и да я принуди не само чрез заплахи, но и с мъчения към идолопоклонство.

Македоний отишъл при света Сузана, носейки със себе си малък златен идол, изобразяващ бога Дий. Той го показал на светата и й заповядал да му се поклони. Света Сузана духнала върху идола с думите: Господи мой, Христе Иисусе, нека очите ми да не виждат дяволското оръдие.

И веднага идолът, който се намирал в ръката на Македоний, станал невидим, сякаш някой го дръпнал. Тогава влязъл слугата на Македоний и докладвал, че идолът е изхвърлен от дома на пътя. Македоний силно се разгневил и разкъсал дрехите на света Сузана и започнал да я бие безжалостно с пръчки.

Македоний доложил на царя за неизменното и твърдо стоене на Сузана във вярата и как е поругала идола. Царят заповядал да бъде убита в дома с меч и главата на Христовата невеста била отсечена.

Когато узнала за убийството на света Сузана, царицата взела през нощта честното тяло на светата мъченица и събрала кръвта й, пролята на земята, в покривалото на главата си. Тя обвила тялото на мъченицата с платно, напоено с аромати, и го положила в гробницата на свети Александър, където били погребани много мъченици, а кръвта й, събрана в покривалото, поставила в сребърен ковчег, който скрила в стаята си, където обикновено тайно се молела и денем, и нощем.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...