култура 24 юли 2021 2021-07-24 2021-07-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcDkzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8143027550eb0f0c759ac284d03f73dc9516c69b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/222069428_1483187462043836_3645254076417872018_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ученици на проф. Ростислав Йовчев ще го почетат с концерт в Созопол

Големият проф. д-р Ростислав Йовчев, който си отиде от този свят в края на месец юни, ще бъде почетен с грандиозен концерт, изнесен от негови признателни ученици.

Събитието ще се състои утре – 24 юли, от 19:30 часа, в Археологическия музей на Созопол. Входът е свободен, а всички участници са се съгласили да свирят без хонорар, за което организаторите на концерта са безкрайно благодарни.

Концертът е част от програмата на Лятна Академия на изкуствата, която Петя Великова – Димитрова организира неуморно и всеотдайно вече 16 поредни години.

Първоначалният план е бил самият проф. Йовчев да излезе на созополска сцена, за да представи малко познатата в България бразилска музика. В организацията на концерта се включва и Бразилският културен институт „Зенон“. Съдбата обаче решава друго…

След като големият музикант прекратява земния си път, неговите ученици Стефания Русева, Георги Белчев, Елица Мирчева, Павлина Радионова и Зорница Гетова съвсем спонтанно решават да заменят своя преподавател на сцената и да поднесат обещаното на зажаднялата за хубава музика публика.

Една от изненадите утре ще бъде участието и на младия български пианист Емануил Иванов.  Едва 20-годишен, той вече е печелил първа награда на един от най-авторитетните световни клавирни конкурси – “Феручио Бузони” в Болцано. Пътищата на Емануил Иванов и Ростислав Йовчев се пресичат на клавирен конкурс. Така известният музикант става ментор на младия талант.

Само преди няколко дена Емануил Иванов беше част от програмата на фестивала „Опера open” в Античния театър на Пловдив. Запленена от виртуозното му изпълнение, публиката го върна на бис цели четири пъти.

На концерта в Созопол ще присъства и семейството на проф. Йовчев – съпругата му Бояна и дъщеря му Любомира. Специални гости ще бъдат още директорът на Културния институт „Зенон” – госпожа Нара Васконселос, културният аташе на бразилското посолство – господин Умберто Грило, а също дипломати, както и Мария Вълчева – експерт в отдел „Култура” на Община Созопол, и Янко Костадинов - секретар в Община Созопол.

Проф. Ростислав Йовчев е един от първите преподаватели в лятна Академия на изкуствата. Той се включва в нея още през далечната 2005 година. 

„Чест е за екипа на Академията, че годините ни превърнаха в приятели. Запознахме се преди 16 години, а сякаш беше вчера. В неговата компания никога не беше скучно. Той беше ерудирана личност, перфекционист в работата си, беше толкова добронамерен, позитивен, ведър. Винаги готов до помогне, да се раздаде... Ще цитирам думите на приятеля му Пламен Хаджийски: „Ростислав беше способен да превърне и най-разстроеното пиано в магически театър, да вдигне непроницаемата всекидневна завеса пред очите и ушите ни, да отнеме всяка тегоба от света около нас и да ни поведе на вълнуващо пътешествие високо над схлупените облаци на забързаната ни суета.“, спомня си Петя Великова.

Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров” – София. Носител на отличията „Кристална лира”  и „Златна лира” на СБМТД. Активно концертиращ пианист, има многобройни записи, бил е клавирно жури на много национални конкурси и е осъществил многобройни майсторски класове в България, Южна Корея, Турция, Румъния, Италия и т.н.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...