пред олтара 20 юли 2021 2021-07-20 2021-07-20 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbXQzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8e3f1b7f5abfb81972857b40f242b19c7be2760d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D1%81%D0%B2.%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BA%20%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Почитаме св. пророк Илия

Православната църква почита днес – 20 юли, свети пророк Илия.

900 години преди Христа в Аароновото племе се родило дете от мъжки пол. Нарекли го Илия, което в превод значи „крепост Господня”. В този ден неговият баща имал странно видение – благообразен мъж беседвал с новороденото, повивал го с огън и го кърмел с огнен пламък, а детето се смеело. Това бил Божият знак.

По това време израелският цар Ахав се покланял на идоли, а пророците преследвал и избивал.

Изпълнен с Божия промисъл, при нечестивия цар дошъл Илия и поискал от него да се разкае за недостойните си дела, за да спаси евреите от гнева на Бог. Вместо смирение и покаяние, царят решил да погуби пророка.

Но Господ спасил своя земен наместник. Заповядал му да се крие при потока Хорат, близо до Йордан, където врани сутрин и вечер му носели храна и бдели над съня му.

Скоро пророчествата на свети Илия се сбъднали. Настъпила голяма суша и глад сред юдеите. Пресъхнал и потока Хорат и светия отец заживял в дома на една бедна вдовица. Докато евреите понасяли страданията от големия мор, пророкът правел само добрини и чудеса. Спасявал бедните от глад и нищета. Възкресявал мъртъвци. Молил се на Бог да избави юдейския народ от страданията.

И Господ чул молитвите му, а юдеите възлюбили своя спасител Илия. Само Ахав не вярвал в чудотворствата на пророк Илия и винаги го посрещал с гняв и омраза.

За да докаже правотата си, светецът помолил царя да събере всички жреци на Ваал и пророци на планината Кармил. Облогът бил всеки от тях да принесе по една жертва. Този жертвеник, който бъде възпламенен с магическия огън, щял да покаже кой е истинския Бог.

Напразно три денонощия 450 жреци молили Ваал да прати благодатен огън. Но когато единственият Божий пророк вдигнал очи към небето и изрекъл първата си молитва, паднал небесен огън и възпламенил жертвеника.

След чудото, юдеите намерили своя Бог, жреците били избити, а Св.Илия се оттеглил в Аравийската пустиня. След 40 дни на смирение пророкът срещнал Господ. По негова воля си взел за ученик Елисей, който след смъртта на светеца получил в наследство най-скъпото – Дух Господен.

Оттогава еврейският народ проявява голяма почит към пророк Илия и го счита за най-великия пророк сред пророците.

Житието на светеца разказва как преди смъртта му огнена колесница, водена от огнени коне, слязла от небето и го отнесла. Затова на иконите той е изобразяван в колесница, като понякога е показах с гръмотевица в ръка. На този ден се четат и молитви за дъжд.

Именици днес са всички, които носят имената Илия, Илиан, Илияна, Илиана, Илико, Илина, Илка, Иляна, Елиан, Елин,Лило, Лилчо, Личо, Лиля, Лино, Лильо.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...