култура 17 юли 2021 2021-07-17 2021-07-17 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanAzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--50b181b5f4bea4d88240bc397fc84e9eeb6b43f5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/unnamed.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Джаз в Бургас" днес продължава с Funky Miracle и DAYO

След невероятната музикална феерия, която музикантите от Майк Сакс, Desi&The Shiny Stockings и Октет „Пловдив“ сътвориха снощи, днес – 17 юли, въздухът в Бургас отново ще бъде наситен с джаз.

Откритата сцена в Експозиционен център „Флора” ще е за момчетата от Funky Miracle и DAYO. Втората вечер от фестивала „Джаз в Бургас” ще започне в 20:00 ч. Музикалните пътешествия продължават и в две поредни вечери през август. На 20 август на същото място в същото време пред публиката ще застанат Бургас Биг Бенд, Love to Eartha и Костов трио. А на следващия ден – 21 август, музикалната среща ще е с джазмените от Lost & Found и от Some Story.

Организатор на фестивала „Джаз в Бургас” е Община Бургас, със съдействието на неуморните Маргарита Димова - Манова и Маруся Русева от „Арт мюзик ателие”. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Благодарения на събития като „Джаз в Бургас” публиката заобичва все повече този стил музика, а сцена в морския град става все по-уютно място за джазмените от страната и чужбина.

„За моя най-голяма радост джазът вече има „стабилна” сцена в града, с още по-стабилна публика. Всъщност тук е най-важна публиката, заради която са всички тези усилия. Защото за мен не е проблем да запаля колата и да отида до която и да е точка на България, за да слушам, който си поискам (както обичаме да правим с Маргарита) . Това обаче не винаги е възможно за другите хора, които са почитатели на тази музика. Радвам се, че с много постоянство от наша и на публиката страна, Бургас вече е част от турнетата на много музиканти. Българските джаз музиканти, които са на световно ниво, вече са лесно разпознаваеми от бургаската публика и всички си имат почитатели.”, коментира Маруся Русева от „Арт мюзик ателие”.  

По думите ѝ безграничната любов към изкуството, и в частност към джаз музиката, е една от основните причини проекти като фестивала „Джаз в Бургас” не просто да възникват, но и да се превръщат в емблема.  

„Всички ние приехме като кауза заедно да работим за създаване на джаз сцена в града. Тук е моментът да кажа, че дължим създаването на фестивала “Джаз в Бургас” изцяло на Община Бургас, която повярва в нашата идея и направи възможна реализацията ѝ. Също така искам да благодаря специално на Калина Вагенщайн от Фондация “Арт офис”, която ни помага и е заедно с нас още от първото издание на фестивала. Благодарност и към другите ни спомоществователи през годините. Дължа дълбок поклон и на всички, които присъстват на концертите”, казва още Маруся Русева.

Билети за фестивала се продават на каса „Часовника”. Ценови категории: за ден - 20.00 лв., два дни - 35.00 лв., три дни - 45.00 лв.

Допълнителен цвят на фестивала тази година носят момчетата и момичетата от „Джуниър бенд”, които от вчера зареждат с настроение жителите и гостите на Бургас. Изпълненията на младите таланти могат да бъдат видени пред сградата на Общината, около Морското казино и Летния театър, както и на други места в Морската градина.

И днес музикалният празник ще продължи до късно вечерта, тъй като след концерта на „Флората”  Клуб "Модерен театър" предлага джем сешън, при вход свободен.

А ето и кратки визитки на музикантите, които ще излязат на сцената тази вечер:

Funky Miracle

Симеон Желязков – вокал
Георги Стойков - тромпетВладислав Мичев - тромбон и клавишни
Пламен Денчев – клавишни
Илия Колев – китара
Евден Димитров - бас
Радо Казасов - ударни

Funky Miracle е фънк/фюжън група от София, отличаваща се с характерен звук, който съчетава олдскуул влияния и експериментиране със средствата и теченията в музиката на новото време.

Групата е сформирана в началото на 2012 г. от ученици на НМУ "Любомир Пипков". От създаването си до сега има многобройни изяви в клубове, колаборации с популярни артисти, участия на музикални фестивали в България и чужбина – "Spirit of Burgas", “A to Jazz”, "Brazzobrazzie", "Apolonia", "Sofia Film Fest", "Coca-Cola Happy Energy Tour", "Coca-Cola Jukebox tour", "Coca-Cola Chill and grill", “Caravan party”, “Luxembourg Film Fest" , "Klaipeda Castle Jazz Festival" в Литва, “So what’s next festival” в Холандия, “Apollo club” във Финландия, както и участия в телевизионни предавания и проекти - "Jamison Film Awards", "Спортист на годината", "Комиците", "Шоуто на Слави", "Нощни птици" и други.

Funky Miracle издават дебютния си албум “Fly” през 2017 г., а вторият албум на групата - “Edge of time” е реализиран в края на 2019 г.

DAYO

Александър Захариев (DJ RawLand)
Божидар Василев (Trombobby)
Васил Вутев (Soulization)
Евден Димитров
Петър Йотов

DAYO е инструментална банда, в която Божидар Василев - TromBobby, Евден Димитров, Васил Вутев - Soulization, Петър Йотов и DJ Rawland творят в пълна симбиоза. Музиката им е перфектният баланс между beats, хип-хоп и джаз. И въпреки фундаменталния характер на тези стилове, звукът на DAYO е устремен към бъдещето.

 Групата издаде дебютния си албум през лятото на 2017 г., подкрепен от забележителния видеоклип към парчето Soul Searchin’, с креативен директор Жоро Панчев и режисьор Деметри Василев.

Последваха многобройни концерти и участия на фестивали, сред които So What’s Next в Айндховен и Kapana Fest в Пловдив, а холивудският актьор Уил Смит избра да включи парчета на DAYO в последните епизоди на YouTube влога си.

След едноименния албум “DAYO”, който излезе преди няколко години, музикантите са заредени с нова музика.

В превод от етиопски DAYO означава “радостта пристига” и изглежда, че момчетата от групата са твърдо решени да ни убедят, че това е истина.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...