култура 07 юли 2021 2021-07-07 2021-07-07 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3gyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--23f8e6448f8fd291cb8e32316feb23e6e23bf3a6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Световноизвестни музиканти излязоха за първи път на бургаска сцена

Ценителите на класическата музика в Бургас имаха невероятната възможност да чуят на живо някои от най-големите съвременни имена в класическата музика.

На сцената в залата на НХК снощи излязоха Юлиян Рахлин (Австрия) - цигулка, Сара Макелрейви (Канада) - цигулка, Александър Земцов (Германия/Швейцария) - виола, Петер Шомодари (Австрия) - виолончело, Деница Лафчиева (България/ Италия) - кларинет, Сергей Редкин (Русия/България) - пиано.

Публиката имаше възможност да чуе произведения на Йоханес Брамс, които много рядко се изпълняват. В програмата бяха включени клавирен квинтет опус 115, соната номер 3 за цигулка и пиано в ре минор и скерцо от соната F-A-E.

Концертът беше част от Лятната академия на изкуствата, която Петя Великова – Димитрова вече 16 години организира. Още по-ценното в Академията обаче е фактът, че наред с концертите, които изнасят, големите музиканти провеждат майсторски класове сред млади таланти от страната и чужбина. Тази година в обучението се включват деца от седем държави.

„Преди години, още като ученичка, имах възможност да посетя майсторски клас в чужбина. Тогава тук не се провеждаха такива обучения. Когато се върнах, аз се зарекох, че един ден ще направя всичко възможно да организирам майсторски класове, за да могат талантливите деца да се докоснат до големите имена в изкуството и да почерпят вдъхновение от тях”, споделя Петя Великова, благодарение на която тази година 83 деца на различна възраст имат възможност да се докоснат до световноизвестните музиканти и да се учат от тях.

Към момента записвания се правят още за майсторските класове по виолончело при проф. Анатоли Кръстев, както и за класа по творческо писане при Вяра Михайлова.

„Изключително съм щастлив, че получих покана за Лятната академия на изкуствата. За организацията на такъв фестивал се изисква изключително много труд, желание и отдаденост, но и много колегиалност и доверие. Мога да го оприлича на футболен отбор – когато всеки от играчите си знае задачата и подкрепя своите съотборници, нещата се получават и играта върви. Точно това е Лятната академия на изкуствата – на едно място са събрани млади, красиви, талантливи и отдадени хора.”, каза на специална пресконференция преди концерта Юлиян Рахлин.

Той допълни, че цигулката, на която свири, е Страдивариус от 1704 г. Не по-малко ценен е и инструментът на неговата съпруга Сара Макелрейви – цигулка Галиано от 1760 г.

В срещата с медиите се включиха още, Александър Земцов, Петер Шомодари, Деница Лафчиева, Сара Макелрейви , тенорът Марио Николов, който е водещ на телевизионното предаване „Вечната музика“ по БНТ, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева, както и Петя Великова - Димитрова.

Тези, които не са успели, да се насладят на изпълненията снощи, ще имат възможност да си подарят незабравимо музикално преживяване тази вечер – 7 юли, когато ще се проведе концерт на преподавателите. В него ще вземат участие отново Александър Земцов (виола) и Деница Лафчиева (кларинет), Борислав Йоцов (кларинет), Виктория Василенко (пиано), както и оперните певци Марио Николов и Мария Цветкова – Маджарова.

Публиката ще има възможността да чуе палитра от произведения на различни композитори, като са включени творби на камерния жанр в класическата музика.

Концертът ще се състои отново от 19:00 часа в зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК. Билетите се продават в билетен център „Часовника“ с работно време от понеделник до петък от 10 до 18 часа. За повече информация и резервация тел.0894/ 898 098

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...