различно 24 юни 2021 2021-06-24 2021-06-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVYyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--161894afeb5fa180bc3161711576ac8e6f70f977/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/16298392_128699474305649_6615458692110875930_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Нечутото „пророчество“ на бургазлията Георги Дражев

Георги Дражев е известен на своите съграждани с участието си в редица каузи, свързани с Бургас и със страната. Заради чепатия си характер и влизането си в безброй обществени битки, създателят на движението „Да, Антимафия“ е силно любен от едни и силно мразен от други. Потърсихме г-н Дражев заради една негова прогноза от 2017 год, свързана с ремонта на бул. „Демокрация“.  Прогнозата, направена на заседание на тогавашния Общински съвет в Бургас се оказа, че е като малко пророчество, но болезнено точно…

Наблюдавах внимателно какво сте заявил като общински съветник по време на заседанието на Общинския съвет от месец май 2017 год., по-точно по време на обсъждането на ремонта на бул. „Демокрация“. Порази ме точността на прогнозата ви за това какво ще се случи след изпълнението на проекта. Имал ли сте представа, че притесненията ви за възникване  на конфликтни точки по тази улица ще се оправдаят в такава голяма степен?

Очаквах това, защото съм израснал на това място, познавам квартала и живея тук от 1962 год. Познавам идеално движението на пешеходците, движението на транспортните средства по тази улица. Познавам и процеса на презастрояването на комплекс „Лазур“ в последните двадесет години и съм наясно с това, че всяко пипане…особено обособяването на самостоятелни бус ленти, е пагубно. Защото по този начин се унищожават парко места, дори работни места и се обърква цялото движение на останалите транспортни средства. А това е улицата, която разделя Бургас от Морската градина и от морето. Плажът има притегателна сила за местните хора и за туристите.  И им се налага да пресичат тази улица.

Когато през 2017 год. разгледахте с колегите си от общинския съвет предложението за ремонт на тази улица,  имахте ли представа, че ще изглежда по начина, по който изглежда сега?

Не, разбира се. Аз обаче вече имах горчивия урок от интегрирания градски транспорт. Те /администрацията/  нямаха готов проект. Те говореха за предпроектни проучвания, но аз съм наясно колко им е капацитетът. Освен това се убедих, че основната цел е да бъдат усвоени едни пари. Да бъдат раздути строително- монтажните работи. Наример, бордюри се местеха по една педя, за да се напише „изваждане на бордюри, почистване, удълбочаване, поставяне“  Това са петдесет дейности. Това са ръчни дейности, в цялата улица бяха премествани бордюри с една педя, с две педи, защото ръчните дейности са най-скъпи. Така се усвояват огромни пари. Защото  преасфалтирането на този булевард е не повече от 1.5 млн. лв.,  а представете си до 11 млн. лв. колко са усвоени и осчетоводени?

видео файл с изказването на Георги Дражев можете да гледате ТУК

Но нито вие, нито аз сме урбанисти…

…Добре, че не сме. Изпитвам срам от българското образование. Ако аз с моето образование „Международни икономически отношения“ съм по-добър и по-разумен от специалистите в тази дейност, значи те не са никакви специалисти или образованието им на ниско ниво.

А дали проблемът на бул. „Демокрация“ не се състои в това, че е бил направен опит да се угоди на всички, да се отговори на очакванията и исканията на прекалено много групи от хора от Бургас, които са искали какво ли не от изпълнителите на проекта…възможно ли е всъщност добрите намерения да са ни отвели до този „ад“?

Няма такова нещо. Онези, които са проектирали  к-с „Лазур“, за последно през 1982 или 1984 год., са преценили и пресметнали всичко. Не е нужно да се „угажда“ на никого. Не трябваше да се презастроява к-с „Лазур“, в абсолютно нарушение на градоустройството и на квартално-застроителния план. Всички тези автомобили трябва някъде да бъдат паркирани.

По тази улица можеха да паркират автомобили, дори диагонално, защото тротоарите бяха широки. Никакъв конфликт нямаше. Три ленти, с възможност да влизат автобусите без да затрудняват движението. Едновременно с това едни пешеходни пътеки, по които да бъдат монтирани светофари. И чрез синхронизация, когато се съберат повече пешеходци, да се даде сигнал и да пресичат. При съвременните технологии това е елементарно. Нищо не трябваше повече да се пипа. Нито огради, нито глупави паркоместа, отвратителни бордюри, тъпи бус-летни, отвратителна маркировка, заради която шофьорът трябва непрекъснато да следи къде пътува. Няма такъв булевард по света, в който да се движиш като слалом.

Една от прогнозите ви от 2017 год. е свързана с това, че ще се получат нови задръствания от автомобили по ремонтирания булевард. Продължавате ли да държите на прогнозата си сега?

Точно така. Три пъти се увеличи времето за преминаване през този булевард. В момента има задръствания, защото се сложиха още два светофара. А движението и през две ленти, по които се преминава зигзагообразно. А тези ленти са крайно недостатъчни. „Тапите“ са вече факт, а не за в бъдеще време. Това е изпитание за всеки обикновен шофьор, защото той е за нормални шофьори, а не за автомобилни състезатели.

Тогава какво остава като изход?

В тази ситуация, виновниците да върнат бордюрите на място, да върнат старото положение на нещата.

Но нали вече са инвестирани пари в обновяване на булеварда. Не е ли абсурдно да се връщаме към старото положение?

След 11 млн. лв. да връщат старото положение на нещата. По-лесно е да поправиш и възстановиш нещо, отколкото да се мисли как да се излезе от това тресавище с идиотски, палиативни решения. Целият проблем е това, че се мислеше как да се усвоят едни пари. А не заради проблем на бургазлии с трафика. Хайде сега некадърниците, които го планираха, да възстановят положението.

Не е сложно, нито невъзможно. Ами, с този ремонт те закриха 300 работни места най-малко. Всички търговски обекти, банки /по улицата/ не могат да функционират нормално. Или трябва да се местят или да се закриват. А иначе говорим за откриване на нови работни места в Бургас. Уж.

 

"Бургаски репортер" предоставя изцяло правото на отговор на засегнатите страни

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...