пред олтара 09 юни 2021 2021-06-09 2021-06-09 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBckYxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--254a1aefddc374e2bcc92f681a542875be3000f5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_34845.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме св. Кирил, архиепископ Александрийски

Православната църква почита днес – 9 юни, св. Кирил, архиепископ Александрийски.

Той се родил в Александрия през 4 в. в семейство на боголюбиви християни. Дълги години прекарал при благочестивия старец Серапион, а по-късно – при своя чичо Теофил, архиепископ Александрийски.

Скоро Кирил се прочул като човеколюбив и мъдър проповедник. През 412 г. единодушно бил избран за архиепископ Александрийски.

По това време се появило лъжеучението на Несторий – патриарх на Цариград. Той имал славата на учен и красноречив човек, но твърде самонадеян и горделив. Изправил се срещу догмите на христовата вяра, Несторий твърдо отричал божествения произход на Иисус и не приемал да наричат Дева Мария „Богородица”. Ахиепископ Кирил прагматично и последователно оборвал теорията на своя опонент.

По същото време в Рим имало църковен събор, на който папата отхвърлил лъжеучението на цариградския патриарх. Събор бил свикан и в Александрия, където Кирил също се опитал да развенчае славата на Несторий и да узакони решенията на папския събор. Но ереста продължавала да се разпространява. А посланията на архиепископа до патриарха останали глас в пустиня.

Смутен от непрестанните църковни разпри, император Теодосий Млади свикал Третия вселенски събор в Ефес през 431 г. На него Несторий отново публично се отрекъл от църковните догми и най-безсрамно клеветил александрийския архиепископ. Повярвал на лъжите, императорът заплашил Кирил с отнемане на титлата и го подложил на големи изпитания. Светият отец приемал всички унижения смирено и с достойнство.

Скоро истината възтържествувала. Несторий бил отлъчен от църквата, заточен в Египет, където умрял от мъчителна смърт – езикът му бил изяден от червеи. А архиепископ Кирил бил върнат в своята епархия. Той починал през 444 г. след тежко и продължително боледуване.

На църквата архиепископът оставил много забележителни съчинения – кореспонденцията си с Несторий; обяснителни бележки към Моисеевото Петокнижие, на пророчествата на Исаия, на дванадесетте малки пророци, на Евангелията на Йоан и Лука, на посланията; Книга за поклонението с дух и истина; Учението за Света Троица.

Коментари

пред олтара ...


време за прогноза ...


Минута за размисъл ...