култура 28 май 2021 2021-05-28 2021-05-28 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaXAxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fdce39e229cd9db94e848eb0c7aeeb9713773693/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/176494866_421831135859204_9086128442420733286_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Клуб “Модерен театър“ ще дава "писта" на таланти от различни сфери

Бургас за пореден път ще се превърне в притегателен център за хората на изкуството.

Новата инициатива, която ще събира таланти на едно място, носи името „Писта за артиста”. Идеята е на Маруся Русева, позната за мнозина като момичето, което кани най-известните театрални постановки на бургаска сцена. Така, без много мислене, нейната Културна организация “Арт ателие“  и Клуб “Модерен театър“ „запрятат ръкави” и решават да дадат сцена на изкуството във всичките му форми. Кръстник на проекта е Мария Касимова – Моасе, която ще е и първият гост.

Тя ще застане пред бургаската публика на 31 май, от 19:30 ч. в клуб „Модерен театър”, за да представи своите „Свободно падащи истории”.

„Какво ще правя аз? Ще ви разказвам истории. За хора и места, за любов, раздели и нови срещи, за странствания на духа и силата на смеха… Ще отигравам някои моменти – все пак съм дъщеря на актьор от Сатирата, отраснала съм с духовете зад кулисите, а и имам двуседмичен студентски престой в специалността “Актьорско майсторство за куклен театър”. Други ще преразказвам, трети ще импровизирам. Ще ви разсмивам. Може пък и да ви поразплача”, обещава Мария Касимова – Моасе.       

И уточнява, че в това представление няма да има наизустен текст. В него падането на историите наистина е свободно, защото никога не се случва по сценарий. Затова и няма как то да е едно и също – всяко ново представление си е спектакъл сам за себе си.

 Единствената задача, която публиката ще има, е да гледа, да осмисля, да критикува, да разсъждава на глас, да споделя, да се смее или да плаче… да забрави за ежедневието и да се забавлява.

„Ще сте за малко като деца, защото ще чуете истории, които никой друг няма да ви разкаже. Защо? Ами защото животът е твърде кратък, за да отлагаш да правиш нещата, които истински те вълнуват. Защото в един горещ летен ден преди 34 години, от тъмната голяма сцена на Сатиричния театър, шестнайсетгодишната Мария обеща на витаещия наоколо дух на току-що отлетелия си баща един ден да играе.Защото обичам думите – да ги чувам, да ги избирам, да ги пиша и да ги свързвам в истории, които да разказвам. Защото… защото защо пък не?!”, заявява многозначително Мария Касимова – Моасе.

От своя страна създателят на „Писта за артиста” Маруся Русева обяснява, че усилията ѝ ще са насочени към това да се даде сцена на различните видове изкуство, за да може всеки творец да намери своето „място под слънцето”.

„Нали „Модерен театър” е клуб за култура. Идеята е да дадем сцена на всякакъв вид и форма на изкуство и те да намерят своята публика. Реших да започнем с Мария Касимова- Моасе, защото е от Бургас, защото ми е близка и защото е дъщеря на Хиндо Касимов- актьор, който  е дал много на театъра и телевизията. Когато я поканих, тя прие веднага, без колебание, и много се зарадва. Още повече се зарадва, когато ѝ казах, че тя ще бъде първата от рубриката „Писта за артиста”… тъй като тя измисли това оригинално име. Изключително сме щастливи, че тя е наша кръстница, защото има хубава енергия и носи положителни емоции”, заяви Маруся Русева от „Арт ателие”

Билети за „Писта на артиста” се продават на касата на “Часовника“ и на място в деня на събитието, един час преди началото. За информация и резервация тел. 0894898098-Маруся Русева –организатор “Арт ателие“.

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...