различно 24 апр. 2021 2021-04-24 2021-04-24 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZ6IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9e70e1a504571bb54f75c1d2f6a0c120c307bd62/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/lazarovden-e-chestit-praznik-vsichki-560.jpg

Burgas Reporter Ltd.

На Лазаровден девойки пеят за здраве!

Лазаровден е един от големите празници в календара на православните християни.

Той е с подвижна дата и винаги се отбелязва осем дена преди Великден.

Наричан е още Лазарова събота, Лазарица, Лазар и се пада винаги една седмица пред Велика събота, предхождаща Великден.

На Лазаровден си спомняме за чудото, сътворено от Иисус Христос и почитаме св. Лазар – защитник на християнството. Той бил млад мъж, който след боледуване починал. На четвъртият ден от неговата смърт обаче Божият син го възкресил като благодарност за вярата му и гостоприемството, което проявил към него преди. Именно това чудо накарало хората да повярват в божествената сила на Христос.

На този ден в България се извършват някои от най-красивите пролетни ритуали.

Традициите на Лазаровден повеляват неженените момичета до 16 години да станат лазарки. Още в ранната утрин те се разделят на групи от по 5-6 лазарки и започват да обикалят селото, пременени в невестински дрехи.

Подобно на коледарите, те трябва да обикалят домовете на хората и да пеят песни за здраве и плодородие. Домакините ги посрещат с питка и ги даряват с яйца и паричка. Освен това лазарките трябва да си откъснат върба и да наберат цветя, които да занесат в църквата, за да бъдат благословени, и след това да направят венци от тях.

Подготовката за Лазаровден започва рано, още "среди пости". По-възрастна жена, която отдавна е посветена в лазаруването, помага на момичетата да разучат песните, които ще изпълняват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, тъй като Лазаровден е празник както на женската хорова песен, така и на танца.

На Лазаровден ергените ходели да молят за ръката на девойката, която искат да им е спътница в живота.

В народната традиция Лазаровден се свързва с преминаването на порасналите момичета към моминство, навлизането им в живота и възможността вече да станат невести и създадат семейство.

На този ден стопанката на къщата търкулвала сито през лазарките и гадаела за плодородието според това как ще падне на земята. Друг обичай повелява да ги посипва с жито, докато танцуват, а те да се завъртят с думите: „Завърти се Лазаре, че да се въдят пчелите, да се агнят агънца, да се телят теленца...“

Снимка: trafficnews.bg

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...