култура 10 апр. 2021 2021-04-10 2021-04-10 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbE56IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3c04012f196dfc589550e5c7bd881b6077552ed7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/12-11-06-49652.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Антони Дончев: Музикантът трябва да поведе публиката, не да търси одобрението ѝ

Антони Дончев едва ли има нужда от представяне. Той е една от емблемите на джаз музиката у нас.

Неговата звезда изгрява като съосновател на формация „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейска сцена печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart – Белгия през 1985 г.

Пианист, композитор, преподавател и диригент на Биг бенда на Българското национално радио, той е носител на редица награди за театрална и филмова музика.

Антони Дончев осъществява проекти с различни световноизвестни музиканти (Joe Lovano, Kurt Elling, George Garzone, Kenny Wheeler, Tom Harrell, Tomasz Stanko, Jerry Bergonzi, Conrad Herwig, Tommy Smith, Vladimir Tarasov, Petras Vysniauskas, Stephane Belmondo, Reiner Winterschladen, Eric Vloeimans, Lars Danielsson, Glen Moore, Christof Lauer, Benjamin Schmid, Georg Breinschmid, NDR Big Band и др.), гастролира като соло пианист, представя премиери на концерти за пиано, създадени специално за него и записани съвместно със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, композира филмова и театрална музика.

Дни преди да пристигне в Бургас, за да представят заедно с Лилия Илиева новия си албум "Never let me go", Антони Дончев даде кратко интервю за читателите на „Бургаски репортер”.

Концертът е част от цикъла „Зимни джаз вечери”, реализиран от културна организация „Арт Мюзик ателие”, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

-Г-н Дончев, пандемията от коронавирус се оказа истинско предизвикателство за всички артисти, не само у нас, как Вие успявате да се справите с ограниченията?

-  Занимавам се с неща, за които няма ограничения - композиране на музика, аранжиране, звукозапис, обработка на звук. Участвам в записите на няколко проекта, единия ще чуете на 14 април в Бургас. Другите са с моето трио 3uP /три ъп/, заедно с Росен Захариев и Павел Терзийски, където – освен композирането и аранжирането – имам и грижата за финалния микс на звука. Този проект ще бъде издаден на компактдиск. Освен това направих аранжименти на няколко джаз стандарта, които записахме заедно с Виктория Кирилова (бас) и Мартин Хафизи (ударни). Също така бях поканен за звукозаписна сесия от Димитър Карамфилов, която осъществихме неотдавна, и която също ще бъде реализирана като албум.

- Приемате ли термина „новото нормално” и вярвате ли, че животът ще се върне към стария си ритъм?

- Приемам това, което се случва без съпротива. Не смятам, че това ще е „новото нормално”, това означава културния живот да изчезне... Надявам се, че в общочовешки план ще осмислим неща, които са важни за човечеството. Надявам се!

-Може ли да се каже, че правенето на музика е самотно занимание? Нужен ли Ви е прекият контакт с публиката, за да творите?

- Композирането на музика е самотно занимание. Правенето на музика - не съвсем, защото музика може да се твори заедно със съмишленици. Всеки изпълнител има нужда от пряк контакт с публика. Важното е да остане верен на музиката, да поведе публиката, а не да търси нейното одобрение!

- В Бургас ще представите албума си "Never let me go". Разкажете как се роди идеята за този проект и какво ще чуе бургаската публика?

- Проектът е естествено продължение на нашето сътрудничество с Лили, което започна преди няколко години. В албума са включени наши любими джаз стандарти, в голямата си част балади, които ни вдъхновяват да ги преоткриваме по време на всяко едно изпълнение.

Снимка: БНР

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...